Hof: LVNL moet Chipshol schade vergoeden

15/12/2009 15:06

Chipshol

Schiphol-Rijk, 15 december 2009- Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) heeft gebiedsontwikkelaar Chipshol bij de ontwikkeling van het Groenenberg-terrein jarenlang onrechtmatig en onzorgvuldig behandeld. Dat stelt het Hof in Amsterdam. Volgens de LVNL zou bebouwing van het terrein naast de Aalsmeerbaan 'desastreuze gevolgen' hebben. Het Hof stelt echter dat de LVNL over de bebouwingsmogelijkheden onjuiste mededelingen heeft gedaan en aansprakelijk is voor de schade die Chipshol daardoor leed. Het eerdere, voor Chipshol zeer negatieve vonnis van de Haarlemse rechter Ruitinga is door het Hof vernietigd.

Na eerdere veroordelingen van de gemeente Haarlemmermeer, de provincie Noord-Holland en Schiphol is de LVNL nu de vierde overheidsinstantie die schadeplichtig is jegens Chipshol. Volgens het Hof heeft de LVNL jarenlang onrechtmatig gehandeld door te beweren dat iedere bebouwing hoger dan 3,5 meter moest worden tegengehouden. In het arrest wordt opgemerkt dat er onjuiste mededelingen door de LVNL zijn gedaan over de bebouwingsmogelijkheden. En dat daardoor vertraging in de ontwikkeling van het Groenenberg-terrein ontstond.

De LVNL heeft jegens Chipshol niet alleen onjuiste mededelingen gedaan maar ook een contra expertise door Chipshol bemoeilijkt. In het arrest wordt opgemerkt dat de LVNL in haar gedrag jegens Chipshol de norm van zorgvuldigheid in het maatschappelijk verkeer heeft geschonden. Eerder complimenteerde de rechtbank Haarlem de LVNL bij monde van mr. Ruitinga juist voor de zorgvuldige aanpak en werd Chipshol op alle fronten in het ongelijk gesteld. Ruitinga veroordeelde Chipshol, hoogst ongebruikelijk, zelfs tot het betalen van 100.000 euro aan proceskosten. Het Hof heeft de LVNL nu opgedragen dat bedrag onmiddellijk terug te storten. Ruitinga verving begin 2007 zijn collega rechter Monster die in het kader van een nooit opgehelderde rechterswissel van het toneel verdween.

Directeur Peter Poot van Chipshol ziet in het arrest een bevestiging van zijn stelling dat de LVNL en Schiphol het argument van de vliegveiligheid hebben misbruikt om Chipshol tegen te kunnen werken: "Dat argument is uit de duim gezogen. Ik vind het zeer ernstig dat een overheidsinstantie als LVNL bewust niet integer handelde. Ik hoop dat nieuwe LVNL-topman Paul Riemens afrekent met het onrechtmatig handelen van zijn voorganger en het voorbeeld volgt van de gemeente en provincie die met ons tot een regeling zijn gekomen."





http://www.schipholwanbeleid.nl