Politie Hollands Midden

Gouda - Zakkenrollers actief

Gouda, 15-12-2009 o Het politieteam Gouda wijst op zakkenrollers die in de binnenstad van Gouda actief zijn. Zaterdag 12 december werd er door vier slachtoffers aangifte gedaan. De politie kreeg de melding dat twee personen zich verdacht op zouden houden bij een aantal winkels. De personen keken constant rond en hielden het winkelend publiek en hun tassen in de gaten. Na de melding werden al snel een 22-jarige Rotterdamse en een 42-jarige Amsterdamse, aangehouden op verdenking van zakkenrollen. De vrouwen werden echter weer heengezonden toen tijdens het verdere onderzoek hun betrokkenheid bij het zakkenrollen niet kon worden vastgesteld. Twee agenten hebben hierna in de middag onopvallend toezicht gehouden in de binnenstad.

Aanhoudingen zaterdag 5 december Zaterdag 5 december wist de politie op aangeven van omstanders twee Roemenen van 17 en 32 jaar aan te houden op verdenking van zakkenrollen. Een derde verdachte, een 56-jarige landgenoot, werd na hun verhoor eveneens aangehouden. De politie kreeg die middag de melding van zakkenrollen op de Kleiweg. Een Moordrechtse stond bij de kassa van een speelgoedwinkel toen zij door een man werd aangesproken in gebrekkige taal. De man sprak direct daarna met een andere man waarna zij snel wegliepen. De Moordrechtse vond de situatie verdacht en keek naar haar tas. Haar tas bleek open te staan en haar portemonnee was uit haar tas weggenomen.

Risicoplaatsen en trucs Zakkenrollers hebben het vooral voorzien op mensen die hun aandacht bij andere dingen hebben dan bij hun portemonnee. Drukte bij bushaltes, warenhuizen bij kassas en schoenenzaken zijn voor hen bijvoorbeeld ideale plekken. Daarnaast slaan zakkenrollers vaak hun slag door de aandacht van hun slachtoffer af te leiden: Ze hebben daarvoor diverse trucs zoals het insluiten van mensen of afschermen met iets waardoor anderen het niet kunnen zien.

Voorkom gerold te worden Er is een aantal tips, dat de kans om gerold te worden verkleind. Draag een tas met schouderriem om een schouder en de hals, zodat de tas voor je hangt en niet naast of achter je; Draag een tas met de klep/sluiting altijd aan de binnenzijde (naar het lichaam toegekeerd);

Gebruik een tas van stevig materiaal dat niet gemakkelijk doorgesneden kan worden; Neem een tas altijd mee in de paskamer; Let goed op je spullen op plekken waar het heel druk is (bijvoorbeeld in een wachtrij en bij gedrang.) Let op wanneer iemand je aandacht probeert af te leiden (iemand loopt tegen je aan of een onbekend persoon spreekt je aan). Een eventuele handlanger maakt gebruik van die afleiding en slaat zijn slag. Veel zakkenrollers werken in duos; Neem nooit meer geld mee dan je nodig denkt te hebben: Gebeurt het toch! Doe dan altijd aangifte en blokkeer onmiddellijk bankpassen. Het signalement van de dader of de precieze toedracht kan wel eens extra tips voor de politie opleveren bij het opsporen van zakkenrollers of misschien vinden anderen (een deel van) je spullen wel terug en geven dit af bij de politie.