Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam


Politieke avond met maatschappelijke organisaties
---

Politieke avond met maatschappelijke organisaties

14 december 2009

Bijna 200 mensen waren afgekomen op de politieke avond van 8 december 2009. Het thema was: welke kansen biedt de fusie van Zeeburg en Oost-Watergraafsmeer aan maatschappelijke organisaties? Bewoners en organisaties uit beide stadsdelen gingen deze avond in gesprek met raadsleden over de toekomst van het nieuwe stadsdeel Oost.

Stadsdeelraden Zeeburg en Oost-Watergraafsmeer

De politieke avond was deze keer een gezamenlijke avond van de stadsdeelraden van Zeeburg en Oost-Watergraafsmeer en vond plaats in het nieuwe stadsdeelhuis van Oost-Watergraafsmeer, tevens het onderkomen van het nieuwe stadsdeel. Het hele `maatschappelijke middenveld' was uitgenodigd. Ongeveer 200 mensen uit de wereld van kunst en cultuur, de milieubeweging, vervoer,
vrijwilligersorganisaties, actieve bewoners, maar ook vertegenwoordigers van banken, woningcorporaties en de welzijnsstichtingen wisten elkaar goed te vinden. Het onderwerp van deze avond was in ieders belang: wat betekent de fusie tussen de stadsdelen Zeeburg en Oost-Watergraafsmeer voor u? Wat zijn uw zorgen, dromen en wensen? Waar staat u voor en wat wilt u de raadsleden meegeven? De avond was informeel en meningsvormend, en had geen formele status.

Politieke avond in het stadsdeelhuis

Fusie stadsdelen

De op handen zijnde fusie is onderdeel van een omvangrijke stedelijke reorganisatie waarbij het aantal stadsdelen wordt teruggebracht van 14 naar 7. Het nieuwe stadsdeel Oost gaat op 1 mei van start; de verkiezingen voor de gemeenteraad en de nieuwe stadsdeelraad van Oost zijn op 3 maart 2010. Een nieuw stadsdeel dus, met nieuwe kansen. Welke zaken moeten vooral doorgaan, en wat kan helemaal anders?

Thema's van de avond

In de eerste ronde verspreidden de aanwezigen zich rond tafels over verschillende thema's: vrije tijd, samenleven in de buurt, bereikbaarheid & verkeer, talentontwikkeling en economie. Raadsleden leidden de gesprekken die er soms fel aan toe gingen. De kansen én parels van het hele gebied van Oost werden op kaarten ingetekend, en op geeltjes geschreven. Voorbeelden zijn:

* Bewonersparticipatie moet onderdeel zijn van de politieke structuur

* Benut de kracht en mensen uit de eigen wijk
* Jongeren weten vaak erg goed wat ze willen, ze hebben alleen een zetje in de rug nodig in hun eigen taal

* Je moet rupsen verleiden tot vlinders

* Draag zorg voor 't water: lagere kades, rondjes door de wateren van Oost

Kennismaking

Veel betrokkenen uit de twee stadsdelen maakten kennis met elkaar en deelden grif visitekaartjes uit. Wat is belangrijk en hoe kunnen we samen optrekken, was de centrale vraag. Er liggen veel kansen, werd her en der geconcludeerd, maar de overheid moet snel reageren en goed contact houden met het maatschappelijke veld.

Discussie bij de politieke avond

Lagerhuisdebat

In een Lagerhuisdebat debatteerden alle deelnemers met elkaar over drie stellingen. De stellingen werden gepresenteerd door woningcorporaties Ymere en Rochdale (de noodzaak van gebiedsgericht werken), welzijnsorganisaties Civic Zeeburg en Dynamo (stadsdeel en uitvoerders moeten zich beperken tot hun kerntaken) en de Denktank sociale cohesie Zeeburg (er is behoefte aan charismatisch leiderschap van bestuurders).

Wat werd zoal gezegd?

De corporaties verdedigden het gebiedsgericht werken, dat speerpunt moet worden bij de ontwikkeling. Enkele reacties: `De corporaties moeten ook handen en voeten geven aan de samenwerking met bewoners. De gebiedsontwikkeling is nu nog belangrijker omdat er een aanzienlijke schaalvergroting aankomt. De welzijnsorganisaties dromen van een soepel samenspel met stadsdeel en bewoners, dat is echt maatschappelijke winst. Vergeet niet de moeilijkere doelgroepen, zoals het meidenwerk, gehandicapten, eenzame nieuwe Nederlanders van het eerste uur. De mensen die wat minder in de spotlights staan. We moeten meer gaan vragen aan de mensen wat ze zélf willen. Bijvoorbeeld aan onze jongeren.'

De derde stelling ging over de behoefte aan charismatisch leiderschap. De reacties waren niet alleen maar instemmend. `We moeten structuren bedenken om de lijnen kort te houden. Het echte primaat ligt bij de stadsdeelraad. We hebben vooral behoefte aan bindend leiderschap.'

Afsluiting

De raadsleden sloten de avond af. Hadden zij nieuwe zaken gehoord? Zij spraken eerst hun waardering uit voor alle inbreng, en hadden alle opmerkingen goed ter harte genomen. Zij vragen zich steeds af: doen we wel de juiste dingen, slaat het aan, waar liggen de maatschappelijke behoeftes? De nijpende behoefte aan ruimte voor de vrijwilligersorganisaties is goed binnengekomen bij de raadsleden.

De enerverende avond werd passend afgesloten met de opmerking: `Het mag geen wedstrijd tussen de twee stadsdelen (wie is het beste?) worden! De fusie van de twee stadsdelen zal soepel, open, transparant en geruisloos moeten verlopen, met behoud van het beste van de twee gebieden!'