Gemeente Nijmegen

Middeleeuwse stad in kaart gebracht

15/12/2009

De gemeente Nijmegen wil de restanten van de middeleeuwse stad beter gaan beschermen. Daarom is een kaart van de binnenstad gemaakt waarop alle nog aanwezige middeleeuwse gebouwen of restanten van middeleeuwse gebouwen te zien zijn. Deze bouwhistorische waardenkaart zal als basis dienen voor de bescherming van circa 120 panden met bouwhistorische waarden en circa 30 gemeentelijke monumenten met zowel bouwhistorische waarden als architectuurhistorische waarden. Hier zal in de loop van 2010 mee worden gestart.

Door het bombardement in 1944, de grootschalige stadsvernieuwingen in de jaren '70 van de vorige eeuw en kleinschalige wijzigingen in de afgelopen eeuwen is veel van de historische stadsstructuur verloren gegaan. Nijmegen is daarom niet meer direct als middeleeuwse stad herkenbaar. Uit bouwhistorisch onderzoek dat in 2002-2003 is uitgevoerd in de Nijmeegse binnenstad bleek echter dat er nog veel onderdelen uit de middeleeuwen en de vroeg moderne tijd in panden aanwezig zijn. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om middeleeuwse kelders, muren waarin vaak sporen van haarden en vensters te zien zijn, balklagen, kapconstructies en interieurafwerkingen. Deze onderdelen van gebouwen geven informatie over wanneer een pand gebouwd is en wanneer er verbouwingen plaats hebben gevonden.

De kaart waarop de uitkomsten van het bouwhistorisch onderzoek te zien zijn, toont de bouwhistorische waarde per pand. De individuele panden vormen samen met de middeleeuwse verkaveling, het stratenpatroon en open ruimten de historische stadsstructuur tot 1874. Toen had Nijmegen nog de omvang die het met de stadsomwalling in het midden van de 16^e eeuw had gekregen. Op de kaart is ook te zien waar de historische stadsstructuur nog intact is.