Gemeente Nijmegen

Spelregels uitstallingen binnenstad en Ringstraten definitief

15/12/2009

Alle winkeliers in de binnenstad mogen hun straat voortaan zonder vergunning verfraaien door bijvoorbeeld bloembakken en bankjes voor hun pand te plaatsen. Buiten het kernwinkelgebied mag ook koopwaar en een speeltoestel voor de winkel worden uitgestald. De gemeente Nijmegen heeft besloten haar proef met spelregels (in plaats van vergunningen) om te zetten in beleid. Wie zich niet aan de regels houdt, wordt beboet.

In de hele binnenstad is het voortaan toegestaan om niet-commerciële uitstallingen voor het winkelpand uit te stallen. Hiervoor hoeven ondernemers geen vergunning aan te vragen, maar moet men voldoen aan een aantal voorwaarden (`spelregels'). In 18 straten buiten het kernwinkelgebied* mogen winkeliers ook koopwaar en één speeltoestel uitstallen zonder vergunning. Reclameborden blijven pertinent niet toegestaan.

Bij de eerste evaluatie in juni 2009 bleek het merendeel van de ondernemers zich goed aan de spelregels te houden. Vanwege klachten van de Werkgroep Integratie Gehandicapten over de toegankelijkheid van het trottoir voor mensen met een beperking, besloot wethouder Kunst in overleg met de gemeenteraad om de proefperiode te verlengen tot 31 oktober. De spelregels zijn in de tussentijd nogmaals onder de aandacht gebracht bij de winkeliers. De WIG heeft in een `ervaringstocht' geconstateerd dat uitstallingen volgens de spelregels goed mogelijk zijn, als ondernemers er maar op letten dat ze geen belemmering vormen voor bezoekers van de binnenstad (met én zonder beperking).

De gemeente heeft de versoepelde regels rond uitstallingen ingevoerd op verzoek van ondernemers om de kwaliteit en het sfeerbeeld van de straten te versterken. Daarom stellen de spelregels ook eisen aan de kwaliteit van de uitstallingen. Die moeten passen bij het straatbeeld en van hoogwaardige, duurzame materialen vervaardigd zijn. De spelregels moeten ook bewaken dat de uitstallingen de openbare orde, veiligheid, toegankelijkheid en leefbaarheid in de straten niet hinderen. Bureau Toezicht ziet erop toe dat de spelregels worden nageleefd. Zo niet, dan riskeert de winkelier een boete.

De spelregels zijn te vinden op www.nijmegen.nl.


* Bloemerstraat, Eilbrachtstraat, Ganzenheuvel, Hertogstraat, Hertogplein, Houtstraat, In de Betouwstraat, Kelfkensbos, Klein Mariënburg, Lange Hezelstraat, Mariënburg, Mariënburgsestraat, Nieuwstraat, Smetiusstraat, Stikke Hezelstraat, St.Jorisstraat, van Broeckhuysenstraat en van Welderenstraat.