Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Akkoord Franse Staat en Rijk over verplaatsing Franse ambassade

Het Rijk en de Franse Staat hebben overeenstemming bereikt over de verplaatsing van de Franse ambassade in Den Haag. De Franse ambassade verhuist van haar historische locatie op het Smidsplein naar de Anna Paulownastraat.

Aanleiding voor de verplaatsing vormt de geplande nieuwbouw voor de Hoge Raad der Nederlanden tegenover het ministerie van Financiën. Nederland is Frankrijk zeer erkentelijk dat de Franse Staat op basis van de vriendschappelijke relaties bereid is om mee te werken aan deze verhuizing. Voor de verhuizing wordt een samenwerkingsovereenkomst getekend ten behoeve van de uitwerking van het ontwerp en de renovatie van het pand op de nieuwe locatie. Deze
samenwerkingsovereenkomst wordt getekend door de Franse ambassadeur, secretaris-generaal Demmink van het ministerie van Justitie en directeur-generaal Jägers van de Rijksgebouwendienst.

Kodakpand
De overeenkomst is op 11 december 2009 ondertekend. De Franse ambassade wordt geherhuisvest in het zogenoemde Kodakpand aan de Anna Paulownastraat. Het pand wordt grondig gerenoveerd en in oude glorie gerestaureerd. Samen met de aanpassing van de openbare ruimte rondom de nieuwe Franse ambassade wordt een kwaliteitsverbetering voor de omgeving verkregen. De oplevering van het gerenoveerde Kodakpand staat gepland voor het voorjaar van 2012. (Persbericht 11 december).