Gemeente Kampen


* Tests pollersysteem positief

Tests pollersysteem positief

15-12-2009
In opdracht van de gemeente Kampen werkt de leverancier van de pollers aan enkele kleine storingen in het nieuwe pollersysteem. Afgelopen vrijdag 11 december bleek, bij het officieel in gebruik nemen van het pollersysteem, de transponder van een ambulance niet optimaal te werken. De gemeente Kampen heeft om de bereikbaarheid van hulpdiensten en ook de veiligheid van haar inwoners te garanderen, afgelopen weekend het pollersysteem buiten werking gesteld. Inmiddels heeft de gemeente Kampen met de ambulancedienst naar een tijdelijke oplossing gezocht en zijn er nieuwe transponders verstrekt. Maandag 14 december zijn er tests uitgevoerd in samenwerking met de ambulancediensten. De uitslagen van de tests zijn positief verlopen. Rond het middaguur is het pollersysteem weer in werking getreden. De oorzaak van het niet functioneren van de poller was dat het pollersysteem in de binnenstad de transponders van de ambulancediensten niet herkende. Aan dit probleem wordt inmiddels door de leverancier gewerkt en is naar verwachting komende donderdag opgelost.
Een poller is een beweegbare paal waarmee een straat fysiek kan worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Deze poller is op afstand bestuurbaar zodat hulpdiensten en/of belanghebbenden door de afsluiting kunnen rijden.

Waarom het pollersysteem?
De autovrije zone werd fysiek afgesloten door middel van (uitneembare) paaltjes en/of hekwerken.
De uitneembare palen op deze route zijn een hinderlijk obstakel voor de hulpdiensten. Om de hulpdiensten tegemoet te komen werden niet altijd de paaltjes geplaatst. Door het niet voldoende afsluiten van de binnenstad is er veel ongewenst verkeer in de autovrije zone. Om de toegankelijkheid van het gebied goed te kunnen beheersen en om aan de wens van de hulpdiensten te voldoen worden de uitneembare palen vervangen door een op afstand bestuurbaar systeem.

Wie hebben toegang?
Tijdens de venstertijden (maandag tot en met vrijdag van 06.00 tot
11.00 uur) staan de palen naar beneden en kan er vrij geladen en gelost worden.
Ontheffinghouders (brandweer, politie, ambulancediensten, beheer openbare ruimte etc.) kunnen met een transponder het gebied in. Zij kunnen vanuit het voertuig de poller laten zakken en toegang verschaffen tot het autovrije gebied. Diegene die buiten de venstertijden in het autovrije gebied aanwezig dient te zijn, kan vooraf tijdens kantoortijden bij Stadstoezicht aan de Voorstraat 26 een (tijdelijke) ontheffing/transponder aanvragen.

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |