ProRail

Openstelling nieuwe toeritten A6 afslag 11

De nieuwe toerit vanaf de Houtribweg in Lelystad naar de A6 richting Almere is vanaf 15 december 2009 opengesteld. Tevens kan het verkeer vanuit Emmeloord richting Almere weer op de oorspronkelijk rijstroken rijden zonder snelheidsbeperking.

Het verkeer vanuit Almere richting Emmeloord kan vanaf 19 december 2009 ook weer gebruik maken van de oorspronkelijke rijstroken. Vanwege het uitvoeren van nog resterende werkzaamheden geldt hier nog tot medio april 2010 een tijdelijke snelheidsbeperking van 90 km per uur. Vanwege de aanleg van de Hanzelijn wordt het knooppunt A6/Houtribweg aangepast. De volledige reconstructie van het knooppunt is medio april 2010 gereed. De Combinatie Hanzelijn Nieuwe Land v.o.f. voert de werkzaamheden uit in opdracht van ProRail.

Overige openstellingen
Vanaf 17 december 2009 is de tunnel aan de Swifterringweg voor zowel het autoverkeer als het fietsverkeer open. De aanleg van de tunnel is nodig voor de Hanzelijn en voor de N23, de nieuwe provinciale weg.

Vanaf 18 december 2009 kunnen de automobilisten en ook de fietsers weer gebruik maken van de Zuigerplasdreef in Lelystad. De Zuigerplasdreef is negen maanden gesloten geweest vanwege de aanleg van een verkeersviaduct waar de Hanzelijn vanaf eind 2012 onderdoor rijdt.

Hanzelijn
ProRail bouwt een nieuwe spoorlijn tussen Lelystad en Zwolle: de Hanzelijn. Vanaf december 2012 duurt een treinreis tussen beide steden slechts dertig minuten. Zodoende komen het noorden en noordoosten van Nederland in reistijd veel dichter bij de Randstad te liggen. Ook zorgt de Hanzelijn voor minder drukte op de Gooilijn en de Veluwelijn. Langs de Hanzelijn verrijzen nieuwe stations in Dronten en Kampen en wordt station Lelystad aangepast. Het tracé krijgt bovendien een nieuwe brug over de IJssel tussen Hattem en Zwolle en een tunnel onder het Drontermeer tussen Kampen en Dronten.

Â