Nederlandse Zorgautoriteit


Website NZa vernieuwd!

Publicatiedatum: 15-12-2009
De website van de NZa wordt na drie jaar volledig vernieuwd. Een nieuw design, een verbeterde indeling van de informatie én een nieuwe zoekfunctie maken dat zoeken en vinden makkelijker en sneller gaat.

concept homepage nieuwe website NZa

Homepage: meer overzicht én meer informatie
Op de homepage is direct de vernieuwing en verbetering zichtbaar. Behalve een frisse uitstraling biedt de site meer overzicht. En dat terwijl u er meer informatie vindt. Aan de linkerkant verschijnen de laatste nieuwsberichten en een agenda van de activiteiten van de NZa. Aan de rechterkant wordt u als consument of zorgprofessional geattendeerd op de laatste ontwikkelingen binnen bepaalde dossiers en wordt andere veel geraadpleegde informatie getoond. Daaronder is er een kader waar een specifiek (zorg)onderwerp centraal staat en zijn er directe linkjes naar contactinformatie.

Nieuw design
Het nieuwe design zorgt voor een aantrekkelijk overzicht op de webpagina's door het gebruik van kleur, lettertype en blokvormige indeling. Duidelijke tekstvlakken met daarnaast extra informatie in blokjes, zoals: contact, linkjes, downloads en verwijzingen naar dossiers of andere onderwerpen.

Informatie centraal
Veel informatie is nu te vinden op meerdere plekken; onder zorgaanbieder, zorgverzekeraar en consument. Deze informatie is gebundeld en ingedeeld op de naam van de onderwerpen. U kunt zo sneller kiezen over welk onderwerp u informatie wenst en u hoeft niet op verschillende plekken de informatie te gaan verzamelen.

Bijvoorbeeld: u zoekt informatie over 'kaakchirurgie'. U klikt op zorgonderwerpen en u ziet de pagina met alle zorgonderwerpen en dossiers, waaronder 'kaakchirurgie'. U hoeft dus niet meer eerst naar 'ik ben zorgaanbieder' of 'ik ben consument'. Overigens blijft de informatie specifiek voor u als consument, zorgaanbieder of verzekeraar wel behouden, maar binnen het onderwerp.

Nieuwe zoekfunctie
Op de nieuwe website van de NZa wordt ook een nieuwe zoekfunctie geïnstalleerd.Met de zoekfunctie kunt u uw informatie sneller en makkelijker vinden.

Slimmer zoeken
De nieuwe zoekfunctie gebruikt de intelligentie van zoekbedrijf Google om de juiste webpagina's en documenten te vinden. Daarbij telt het aantal keer dat een woord in een document voorkomt en wààr de woorden in het document staan, zoals in titels en tussenkopjes. En of de verschillende zoekwoorden vaker samen in één zin staan.

Relevante tekstfragmenten
U krijgt straks tekstfragmenten te zien, waarmee u zelf kunt beoordelen of of een document voor u relevant is.

'Bedoelt uâ¦'
Met de nieuwe zoekfunctie krijgt u naast de zoekresultaten suggesties voor andere zoekvragen.

Onderzoek en analyse
Deze vernieuwingen zijn niet zomaar tot stand gekomen. Tijdens het bestaan van de huidige website zijn suggesties, verzoeken en vragen van bezoekers en medewerkers verzameld; er zijn onderzoeken (ook onder gebruikers) uitgevoerd; er zijn statistieken bijgehouden en werksessies georganiseerd met betrokkenen over mogelijke verbeteringen. Alle informatie is verzameld en gewogen. Op basis daarvan is bepaald welke verbeteringen worden doorgevoerd. Ook in de toekomst blijft de NZa zoeken naar verdere verbeteringen van de website.

Uw suggesties zijn van harte welkom en kunnen worden gemaild naar: webredactie@nza.nl

De lancering van de nieuwe site is gepland in de eerste week van januari.