NVLF



---

15 december 2009
Algemeen

Gezocht: casuïstiek kindermishandeling en huiselijk geweld

De ministers van VWS en Jeugd & Gezin werken op dit moment aan een wet voor die het werken volgens een integrale meldcode verplicht stelt.

Volgens die wet moeten instanties waarvan de medewerkers te maken (kunnen) hebben met betrokkenen van huiselijk en seksueel geweld, kindermishandeling, vrouwelijke genitale verminking, jeugdprostitutie en/of eergerelateerd geweld vanaf 2011 beschikken over een meldcode. In het basismodel van de meldcode is beschreven welke stappen een professional tenminste moet ondernemen om geweld in afhankelijkheidsrelaties aan te pakken en wat de verantwoordelijkheden van de instellingen zijn. De NVLF is in overleg met het ministerie om het concept van de `meldcode kindermishandeling logopedie', aan te laten sluiten op dit basismodel.

Echter: alleen het hebben van een meldcode is niet voldoende. Professionals moeten er ook mee kunnen werken. Daarom hebben beide ministers een scholingsaanbieder de
opdracht gegeven om een scholing te ontwikkelen. Hiervoor is men nu op zoek naar casuïstiek. Aan de NVLF is gevraagd om deze voor de beroepsgroep logopedie aan te leveren.

Welke leden zijn bereid om casuïstiek aan te leveren? Casuïstiek dient uiterlijk 4 januari 2010 per email aangeleverd te worden bij De NVLF zal alle casuïstiek bundelen en anoniem aanbieden aan de scholingsaanbieder.