Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 15 december 2009

Drie jonge UvA-onderzoekers ontvangen Rubicon-subsidie

Gepubliceerd op 15 december 2009

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan drie jonge veelbelovende UvA-wetenschappers een Rubicon-subsidie toegekend. Met deze subsidie krijgen pas gepromoveerde onderzoekers de kans om onderzoekservaring in het buitenland op te doen en buitenlandse onderzoekers mogen onderzoek in Nederland verrichten. De gehonoreerden werden geselecteerd vanwege hun talent voor het doen van innoverend en grensverleggend onderzoek. In totaal dienden 130 onderzoekers een onderzoeksvoorstel in. Hiervan ontvingen 35 onderzoekers een beurs van NWO. Bij elkaar krijgen ze 1,7 miljoen euro.

De gehonoreerde UvA/AMC-onderzoekers:


* Drs. E. Marinus (Pedagogiek en Onderwijskunde): Hoe kinderen leren lezen.
Om vlot te kunnen lezen is het van groot belang om geschreven woorden in een keer te herkennen. Marinus bekijkt hoe kinderen dit leren en waarom het voor kinderen met leesproblemen moeilijk blijft.
Het onderzoek wordt uitgevoerd aan de Macquarie University, Macquarie Centre for Cognitive Science (Australië).


* Dr. B.J. van Raam (Geneeskunde): De vele gezichten van celdood. In diverse organen van het lichaam vindt voortdurend aanmaak en gecontroleerd afsterven van cellen plaats. Een cel kan op verschillende manieren tot geprogrammeerde zelfmoord worden aangezet. In een kankercel zijn die zelfmoordprogramma's vaak verstoord, waardoor de cel te lang blijft leven. Toch lijken er manieren te zijn om juist kankercellen zelfmoord te laten plegen. Het mechanisme achter deze nieuwe vormen van celdood wil Van Raam ophelderen.
Het onderzoek wordt uitgevoerd aan het Burnham Institute for Medical Research, Program in Apoptosis and Cell Death Research (Verenigde Staten).


* Dr. T.D. Stek (Archeologie): Romeinse kolonies: geen steden maar dorpen?
Romeinse kolonies worden doorgaans als trotse steden gezien. Nieuw onderzoek wijst echter juist op een niet-urbaan nederzettingssysteem waarin dorpen een centrale rol speelden. Stek bekijkt hoe dit systeem werkte. Daarvoor gebruikt hij Latijnse inscripties en archeologische resten.
Het onderzoek wordt uitgevoerd aan Oxford University (Verenigd Koninkrijk).

Onderzoek aan het AMC

Eén Nederlandse wetenschapper krijgt een Rubicon-subsidie om onderzoek te doen aan het AMC.

* Dr. J. den Dunnen (Celbiologie): Nieuwe functie voor antistoffen. Tijdens een infectie maken mensen antistoffen aan tegen ziekteverwekkers. Den Dunnen heeft een nieuwe functie ontdekt voor deze antistoffen, en gaat nu onderzoeken hoe deze functie precies werkt bij zowel de afweer tegen ziekteverwekkers als bij de ziekte SLE.

Bron: UvA Persvoorlichting