SGP


15 - 12 - 09 | Uitdelen korans in Uruzgan onbegrijpelijk en ongelukkig

Uitdelen korans in Uruzgan onbegrijpelijk en ongelukkig

De SGP vindt het onbegrijpelijk en ongelukkig dat Defensie korans uitdeelt in Uruzgan. Kamerlid Van der Staaij heeft daarover vragen gesteld aan minister Van Middelkoop van Defensie. Het is goed als Nederland meehelpt bij het verzorgen van onomstreden basisvoorzieningen, zoals ziekenhuizen en dergelijke. De verspreiding van de koran hoort daar niet bij, integendeel! Extra schrijnend is dat het van christenen niet eens geduld wordt om een Bijbel te bezitten. De Nederlandse inzet in Afghanistan zou juist gericht moeten zijn op het verbeteren van de geloofsvrijheid zodat het mogelijk wordt om de goede boodschap van de Bijbel te verspreiden.

---

Schriftelijke vragen van het lid Van der Staaij (SGP) aan de minister van Defensie over het uitdelen van korans in Afghanistan

15-12-2009


- Is het bericht juist, dat door het Nederlandse leger op Kamp Holland 200 Korans zijn overgedragen aan het Afghan National Army?
- Wat is de motivering voor deze bijzondere gift?
- Behoort het uitdelen en schenken van Korans aan Afghaanse militairen tot de primaire taken van het Nederlandse leger in Uruzgan?
- Hoe verhoudt het uitdelen van Korans zich tot de door u voorgestane scheiding van kerk en staat?

- Acht u het niet raadzaam om slechts dÃe activiteiten te ontplooien die onomstreden zijn en derhalve af te zien van het uitvoeren van activiteiten of het doen van geschenken die nauw gerelateerd zijn aan de islamitische religie?

- Is het niet duidelijk, dat het wegschenken van korans nÃet tot de categorie onomstreden activiteiten van het Nederlandse leger behoort, mede gezien het gegeven dat fundamentalistische moslims in hun islamitische overtuiging een legitimatie vinden voor het plegen van terroristische daden?

- In Afghanistan is nauwelijks ruimte voor religieuze minderheden. Wat is uw inzet om te bevorderen, dat bijbels verspreid en gebruikt mogen worden in dit land?