Woonbond


15-12-2009

Bij de huur- en zorgtoeslag gaat er veel mis

Al vanaf het moment dat de toeslagen in 2006 zijn ondergebracht bij de Belastingdienst doen zich problemen voor. Trouw berichtte 12 december j.l. dat uit onderzoek van de Landelijke Organisatie Sociale Raadslieden (LOSR) blijkt dat honderdduizenden gezinnen en alleenstaanden in de problemen komen. Of omdat ze in eerdere jaren teveel geld kregen en dat nu terug moeten betalen, of omdat ze veel te weinig geld hebben ontvangen waardoor ze lange tijd onder het sociaal minimum zaten.

In 2007 kregen 440.000 huishoudens te weinig of te veel huurtoeslag. 120.000 Huishoudens moeten meer dan 1000 euro terugbetalen en 72.000 huishoudens kregen 500 tot 1.000 euro te weinig. Het LOSR stelt dat het in zeker veertig procent van de gevallen misging. Omdat de problemen deels samenhingen met automatiserings- en planningsfouten bij de Belastingdienst die goeddeels zijn opgelost, is de verwachting voor 2008 en 2009 dat de aantallen lager uitkomen. Toch valt te vrezen dat nog steeds tienduizenden toeslagontvangers te veel of te weinig toeslag zullen ontvangen. De systematiek werkt dat in de hand. De Belastingdienst gaat namelijk uit van een geschat jaarinkomen. Wie halverwege het jaar een kind krijgt, scheidt of gaat samenwonen, krijgt fors minder dan iemand die aan het begin van het jaar zon verandering meemaakt. Het verschil bij samenwonen kan oplopen tot meer dan 1000 euro aan misgelopen huur- en zorgtoeslag.

De LOSR vindt dat de wet te star is. De nadruk ligt teveel op het massaproces en daarmee gaat de menselijke maat verloren. De Woonbond is het daar mee eens. Woonbondwoordvoerder René van Genugten: Een vrouw die haar partner verloor, vertelde mij onlangs dat ze binnen drie dagen na diens overlijden een brief kreeg, waarin stond dat de huurtoeslag werd stopgezet en dat zij opnieuw een aanvraag moest indienen. Een beetje meer inlevingsvermogen en een betere bejegening lijken mij op hun plaats. De Woonbond pleit ervoor, evenals de kamerleden Staf Depla en Hans Spekman (PvdA), om de huurtoeslag niet meer abrupt stop te zetten als iemands situatie verandert. Van Genugten: Eigenlijk moeten we ervan af dat de huurtoeslag wordt berekend op grond van een geschat inkomen. Het is veel beter om uit te gaan van het daadwerkelijke inkomen van het voorgaande jaar!