Gemeente Nijmegen

Nieuwe stoelen voor De Vereeniging

15/12/2009

De gemeente Nijmegen trekt volgend jaar 1,4 miljoen euro uit voor het uitvoeren van noodzakelijk onderhoud aan concertgebouw de Vereeniging en de Schouwburg. Bedoeling is dat de werkzaamheden (waaronder het vervangen van de stoelen in de Vereeniging) aan beide Rijksmonumenten in de zomer van 2010 worden uitgevoerd.

De Vereeniging en de Schouwburg Nijmegen zijn eigendom van de gemeente Nijmegen en worden geëxploiteerd door de NV Mensec. Samen met de directie van de Mensec heeft de gemeente een inventarisatie uitgevoerd van het noodzakelijke onderhoud aan de Schouwburg en de Vereeniging, en functionele verbeteringen en aanpassingen aan deze tijd.

De NV Mensec heeft gedurende de zomer van 2010 geen voorstellingen en activiteiten geprogrammeerd, zodat in deze periode een aantal werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd.


1) Vernieuwen van de stoelen in de concertzaal van De Vereeniging. De stoelen op het tweede balkon worden niet vervangen maar gerenoveerd. (beschikbaar budget ca. 725.000 euro)


2) Reviseren luchtbehandeling, ventilatie, verwarming, lierinstallatie, voortorens en buitenschilderwerk De Vereeniging. (geschatte kosten ca. 595.000 euro)


3) Vernieuwen goederenlift en elektrische installatie De Schouwburg. (de gemeente betaalt hieraan maximaal 80.000 euro mee)

In de planning van de werkzaamheden is rekening gehouden met een Europese aanbesteding voor de vervanging van de stoelen. Voor de andere werkzaamheden is zo'n aanbesteding niet nodig.

Behalve bovengenoemde werkzaamheden leeft bij de gemeente en de NV Mensec ook de wens om op termijn een aantal andere zaken op te paken. Het gaat hierbij om het in ere herstellen van de plafonds, trappen en vloeren, het totale binnenschilderwerk, het aanpassen van kleedkamers, de artiestenfoyer en het renoveren van sanitaire ruimtes in de Vereeniging. Een kostenraming leert dat hiermee ruim 5 miljoen euro is gemoeid. Deze werkzaamheden zijn minder urgent. Het college laat de komende tijd inventariseren in welke fasering deze wensen gehonoreerd kunnen worden.