Ministerie van Economische Zaken

Deshima Netherlands Award naar Arnhem

14 december 2009 | nieuwsbericht

In het jaar van 400 jaar handelsrelatie met Japan heeft minister Van der Hoeven opnieuw de Deshima awards uitgereikt. De awards zijn in het leven geroepen als teken van waardering voor Japanse bedrijven in Nederland.

De awards

Om de twee jaar worden er twee Deshima awards uitgereikt aan buitengewone organisaties in Nederland. Eén award is voor een nieuwkomer en één award is er voor een 'well established' bedrijf. Teijin Aramid BV en Teijin Holding heeft de laatstgenoemde award uit de handen gekregen van Minister van der Hoeven en werd in ontvangst genomen door Jan Föllings, CFO van Teijin Aramid. In de categorie 'new comer' heeft Sekisui S-Lec BV de award in ontvangst mogen nemen.

Teijin, een grote chemie- en farmaciereus werd geprezen vanwege de rol die zij heeft en neemt in de Nederlandse samenleving en economie. De investeringen die door Teijin Ltd zijn gedaan in Teijin Aramid hebben veel impact gehad op de Nederlandse economie en natuurlijk op de Nederlandse vestigingen van Teijin Aramid. Deze groei maar ook de continue ontwikkeling werden genoemd als belangrijke factoren om de organisatie voor de award voor te dragen.

Deshima

De Deshima award is voor het eerst uitgereikt in 2007 en staat symbool voor de handelsrelaties tussen Japan en Nederland. Deshima was van 1600 tot 1854 de enige plaats in Japan waar Nederlanders mochten verblijven. Dat is ontstaan doordat een van de schepen uit de Rotterdam vertrokken vloot van Admiraal Jacques Mahu en Simon de Cordes in Japan belandde. Daarop ontstond de factorij Deshima dat vanaf 1636 tot 1853 het enige schiereiland op Japan was waar Europeanen mochten komen maar dan alleen de Nederlanders van de VOC. Deshima staat daarmee symbool voor de handelsrelaties tussen Japan en Nederland. Een feit overigens waar dit jaar het 400-jarig bestaan van wordt gevierd.