Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Opkomsttijden brandweer niet langer

15 december 2009

brandweerauto

De brandweer moet in de meeste gevallen binnen acht minuten na een melding van een brand of ongeluk ter plekke zijn. Bij sommige incidenten of gebouwen zal de minimale opkomsttijd juist korter of langer zijn. Voor een woning is de aanrijtijd acht minuten, voor een verpleeghuis zes minuten. Voor bijvoorbeeld een leegstaand pand op een bedrijventerrein mag de opkomsttijd langer zijn, maar nooit meer dan 18 minuten.

De opkomsttijden van de brandweer zijn nu hetzelfde, gebaseerd op richtlijnen van de brandweer zelf. Op dit moment zijn er geen wettelijk vastgestelde normen. In het Besluit Veiligheidsregio's worden ze wettelijk vastgelegd. Maar de besturen van de veiligheidsregio's mogen besluiten andere opkomsttijden te hanteren op basis van het risicoprofiel van de regio en een afweging van de kosten en baten.

Verder zijn eisen vastgelegd over bijvoorbeeld de organisatie, de alarmering en het informatiemanagement bij rampen en crises. Voor de bezetting van de eerste brandweerauto is de norm ook ongewijzigd: zes personen. Ook hier krijgt het bestuur de mogelijkheid gemotiveerd af te wijken, mits dat veilig is en de snelheid bevordert.