Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Nieuwe klokkenluidersregeling voor rijk en politie

15 december 2009

Klokkenluiders bij de rijksoverheid en de politie krijgen vanaf 1 januari 2010 een betere bescherming. Op die datum treedt de nieuwe klokkenluidersregeling in werking. De klokkenluider kan voortaan kiezen of hij of zij een misstand openlijk meldt bij een leidinggevende binnen de organisatie of vertrouwelijk bij een vertrouwenspersoon. Ook kan men kiezen voor (externe) melding bij de commissie integriteit overheid. Klokkenluiders die tegen een vermeende benadeling willen procederen, kunnen aanspraak maken op een tegemoetkoming in de proceskosten.

Dat schrijft minister Ter Horst in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens haar zijn nu de werkgevers aan zet om de regeling ook goed te laten werken. Defensie, provincies, gemeenten en waterschappen krijgen binnenkort ook een verbeterde klokkenluidersregeling, aldus Ter Horst.

Voor de overheid en de marktsector komt een advies- en verwijspunt klokkenluiders. Over de invulling hiervan heeft Ter Horst een verkenning laten doen bij een groot aantal personen en organisaties uit bedrijfsleven, overheid en wetenschap. Tijdens die verkenning is de Nationale ombudsman verschillende keren genoemd als instituut dat aan de eisen voldoet om de advies- en verwijsfunctie te vervullen. Minister Ter Horst zal dit in de ministerraad bespreken.