Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Datum 14 december 2009
Kamervragen

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u, mede namens de Minister van Justitie, de reactie op het verzoek van de vaste commissie voor Justitie om een reactie te geven op het bericht in het NOS-journaal van 21 september 2009 over de toename van het gebruik van cannabis onder jongeren.
De antwoorden op de vragen van de Kamerleden Wiegman-van Meppelen Scheppink, Voordewind en Anker (allen CU, (2009Z17165) en de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Langkamp (SP, 2009Z17066) over dit onderwerp zend ik u separaat.

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink

In het NOS-journaal van 21 september 2009 is een item over "meer blowende jongeren opgenomen" uitgezonden. In deze uitzending werd een grafiek getoond ter illustratie van de toename van het aantal jongeren dat in verband met cannabisverslaving de afgelopen jaren een beroep op de verslavingszorg heeft gedaan. Hierin ligt de suggestie besloten dat het cannabisgebruik onder jongeren aan het toenemen is. Het is echter niet correct om uit het aantal jongeren dat behandeld wordt voor cannabisverslaving te concluderen dat er sprake is van een toename van het cannabisgebruik onder jongeren.
Ik heb geen aanwijzingen dat er sprake zou zijn van een dergelijke toename. De beschikbare gegevens duiden juist op een voor wat betreft de omvang van gebruik stabiele situatie de laatste jaren.

Het aantal klinische behandelplaatsen voor jongeren die kampen met verslavingsproblemen is de laatste jaren toegenomen. In 2006 waren er 30 behandelplaatsen, op dit moment zijn er 106 behandelplaatsen, eind van dit jaar zullen er ruim 150 behandelplaatsen gerealiseerd zijn en in 2010 zal het aantal uitgebreid worden tot in totaal ruim 300 behandelplaatsen. De uitbreiding van het aantal behandelplaatsen heeft geleid tot een toename van het aantal verslaafde jongeren dat opgenomen wordt.

Het merendeel van de opgenomen jongeren kampt overigens met meervoudige problematiek. Behalve problematisch gebruik van alcohol en drugs (doorgaans cannabis maar ook cocaïne en soms andere middelen) spelen ook ernstige gedragsproblemen een rol en is een deel van de jongeren licht verstandelijk gehandicapt. Dit complex van factoren vraagt om een multidisciplinaire aanpak. Die kan in de gespecialiseerde jeugdklinieken geboden worden.