Gemeente Wervershoof


Opknapbeurt Winkelcentrum de Molenhoek


01-12-2009 19:02
Krijgt het winkelcentrum van Wervershoof een lik verf of krijgt het hele centrumgebied een grondige opknapbeurt? Tussen die uitersten zullen de drie toekomstscenario's zweven die begin volgend jaar worden gepresenteerd. De gemeenteraad krijgt de principekeus in februari of maart voorgelegd.
Het Noord-Hollands Dagblad interviewde wethouder Piet Mosch en twee medewerkers van afvisesbureau Metrum naar aanleiding van het voornemen om volgend jaar het winkelcentrum een opknapbeurt te geven. Zeker is één ding, schrijft redacteur Eric Molenaar: "De gemeente wil nog in 2010, voor Wervershoof fuseert met Medemblik, vaststellen welke kant het opgaat.

Het gaat om winkelcentrum De Molenhoek én de omgeving. De Molenhoek dateert uit de jaren zeventig en is begin jaren negentig nog verbouwd. Het is volgens adviesbureau Metrum, dat is ingeschakeld om de verschillende scenario's uit te werken, een 'naar binnen gekeerd' centrum. De wisselwerking met het plein kan beter, de inrichting van het plein sfeervoller. Nietsdoen leidt tot achteruitgang en mogelijk verpaupering, stelt Metrum.

Panden gekocht
De gemeente heeft in de afgelopen jaren de panden Dorpsstraat 4 en De Hoek 3/3A opgekocht, als strategische aankoop met het oog op de mogelijke herinrichting aan de zuidkant van de Dorpsstraat. Inmiddels is bekend geworden dat de Rabobank leegkomt, net als het gemeentehuis, dat deels een provinciaal monument is. Het speelt allemaal mee bij de ontwikkeling van de toekomstplannen. Net als de vraag of Action nog terug wil komen, die haar pand in Wervershoof twee jaar geleden noodgedwongen sloot omdat het te klein was.
In de uitgangspunten staat volgens wethouder Piet Mosch voorop dat de gemeente het centrum samen met de ondernemers wil aanpakken. Zowel wat meepraten als -betalen betreft. Uit een drukbezochte avond voor ondernemers is gebleken dat zij graag willen meedenken. Een recente analyse van de detailhandel in de gemeenten Wervershoof, Andijk en Medemblik wijst uit dat De Molenhoek een boodschappencentrum is voor de eigen bevolking en geen regionale functie heeft.

Auto tot 'voor de deur'
Veel mensen uit de omgeving komen met de auto. Vandaar het tweede uitgangspunt: Parkeren moet zo veel mogelijk 'voor de deur'. En daarom wordt het centrumgebied niet voor autoverkeer afgesloten. Het ligt ook niet voor de hand om, zoals het Streekhof in Bovenkarspel, het verkeer op de Dorpsstraat 'om het centrum heen te leiden'. Mogelijk komt er een situatie waarbij de auto 'te gast is' in het gebied. De uitdaging is een oplossing te vinden die eenheid combineert met een oplossing voor de toenemende parkeerdruk. "

Adres: Raadhuisplein 1, 1693 EA en Postbus 41, 1693 ZG Wervershoof info@wervershoof.nl (0228) 587171