GroenLinks in de Europese Unie
GL: Ambities Europese Commissie voor Kopenhagen beneden peil

KOPENHAGEN, 14 december - Vandaag heeft de Europese Commissie in een briefing voor de Europarlementariërs in Kopenhagen uiteengezet wat nodig is voor een klimaatakkoord. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is diep teleurgesteld in de ambities van de Commissie: "In de briefing is aangegeven waar de Europese grenzen liggen voor een goed akkoord. Die grenzen gingen echter vooral over wat de rest van de wereld moet doen."

Bas Eickhout heeft Dimas vervolgens gevraagd naar wat voor Europa de minimale inzet van de geïndustrialiseerde landen moet zijn om een akkoord te ondersteunen:

"De Commissie gaf in feite aan: beter iets dan niets. In plaats van zich hard te maken voor 30% CO2-reductie als minimum is er een terugtrekkende beweging. De handdoek wordt zo wel erg vroeg in de ring gegooid. Deze lijn proef je overal bij de conferentie vandaag. Als dit zo doorgaat vrees ik dat we vrijdag niet kunnen afsluiten met een oplossing voor de klimaatverandering."

De noodzaak van een goed akkoord is voor Eickhout evident en de stilstand in de onderhandelingen baart hem zorgen: "De waarschuwing van de gemeente Ryptsjerksterpolder op de eerste Nederlandse ijsdag van deze winter is een prachtige metafoor voor deze conferentie: Stilstaan is gevaarlijk, want dan is de kans groot dat de rijder door het ijs zakt."



GroenLinks in de Europese Unie