GroenLinks in de Europese Unie
GL: Gebrek aan leiderschap in Kopenhagen

Nog drie dagen en dan moet er in Kopenhagen een klimaatakkoord liggen waar de wereldleiders met recht hun handtekeningen onder kunnen zetten. GroenLinks maakt zich grote zorgen om het gebrek aan vooruitgang in de klimaatonderhandelingen en laakt het ontbreken van Europees leiderschap.

GroenLinks-Europarlementariƫr en klimaatexpert Bas Eickhout: "Het ontbreekt hier gek genoeg aan urgentie. De straten in Kopenhagen staan vol met demonstranten, maar hier in het conferentiecentrum staat de boel stil. Sterker nog, het lijkt erop dat het ambitieniveau elke onderhandelingsdag weer verder omlaag gaat."

Met de voorstellen zoals ze nu op tafel liggen zal de temperatuur nog deze eeuw met bijna vier graden stijgen. Dat kan uitmonden in een vertienvoudiging van overstromingen in kustzones en andere laaggelegen gebieden, extremere weersomstandigheden en een toename van voedsel- en watertekorten in ontwikkelingslanden.

GroenLinks Tweede Kamerlid Kees Vendrik: "Het hoeft gelukkig niet zover te komen, maar dan moeten we wel nu handelen. Het is tijd dat de wereldleiders hier aanschuiven en een gezonde dosis ambitie aan de dag leggen. Ik wacht bijvoorbeeld op Obama. En als premier Balkenende deel wil zijn van de oplossing, dan doet hij er verstandig aan om morgen nog hierheen te komen en werk te maken van het klimaat."

GroenLinks doet verslag vanuit Kopenhagen via www.kopenhagenreport.nl middels blogs, video en nieuwsberichten.