TNS NIPO
Peiling TNS NIPO: PvdA blijft grootste partij in Hofstad

De Partij van de Arbeid blijft na de komende Gemeenteraadsverkiezingen met 10 zetels de grootste partij van Den Haag. D66 (8 zetels), de VVD (7 zetels) en de PVV (6 zetels) volgen op enige afstand. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van de gemeente Den Haag. Ten opzichte van de vorige peiling in oktober verandert er weinig: D66 wint een zetel en de SP levert een zetel in. De Haagse Stadspartij zou net een zetel halen. De huidige peiling is de tweede in een reeks van vier, in de aanloop naar de Haagse Gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010.

Ruim helft stemmende allochtone Hagenaren kiest PvdA

Opnieuw blijkt dat de PvdA haar verworven positie voor een belangrijk deel te danken aan de Hagenaren van niet-westerse afkomst. Zij stemmen in 53% van de gevallen op de PvdA. Daarnaast stemmen ze - zij het in veel mindere mate - op D66 (13%), het CDA (9%), GroenLinks (8%), PVV (6%), VVD (5%) en SP (3%).

Stijgende lijn in opkomstintentie

In 2006 ging 48% van de Hagenaren naar de stembus. In oktober zei 54% zeker te gaan stemmen als er raadsverkiezingen zijn, en op dit moment is dat percentage gestegen naar 58%. Het zou dan ook niet verwonderlijk zijn als er in maart 2010 dus meer kiezers in Den Haag naar de stembus zullen komen dan in 2006 het geval was.

Inmiddels is helft Hagenaren bekend met datum raadsverkiezingen

In oktober wist een op de drie Hagenaren dat de verkiezingen in maart 2010 plaatsvinden. We merkten destijds op dat dit percentage gestaag zal oplopen naarmate de verkiezingen naderen. Inderdaad: nu is de helft (49%) van de Hagenaren op de hoogte van het feit dat de verkiezingen in maart 2010 plaatsvinden. Bleef in oktober nog ruim de helft (53%) het antwoord op deze vraag schuldig, nu geldt dat voor 39%.

Aandeel allochtone Hagenaren dat juiste maand noemt meer dan verdubbeld

Van de Hagenaren van Surinaamse, Marokkaanse, Turkse en Antilliaanse afkomst weten in 18% van de gevallen dat de verkiezingen in maart 2010 zijn. Daarmee is het percentage verdubbeld ten opzichte van oktober. Toen wist slechts 8% van de allochtone Hagenaren de juiste maand te noemen. Van de autochtone Hagenaren weet 58% de juiste periode te noemen.

Veiligheid belangrijkste onderwerp

Als het aan de Hagenaren ligt, houdt de lokale politiek zich in de eerste plaats bezig met de veiligheid in de gemeente. Net als in oktober noemt bijna de helft (48%) dit als een van de drie belangrijkste thema's voor de lokale politiek. Verkeer, openbaar vervoer en parkeerbeleid en gezondheidszorg (35%) komen op een gedeelde tweede plaats.