Aedes

aedesnet.nl

Persberichten

Aedes: `Snelle opheldering over staatssteun geboden'

15 december 2009

`Snelle duidelijkheid over de Europa-deal van minister Van der Laan met Europees commissaris Kroes is nu echt geboden. De voortdurende onduidelijkheid over de staatssteunkwestie en de uitwerking van de deal baart ons ernstige zorgen', zegt Aedes-voorzitter Marc Calon in reactie op een brief die de minister hierover stuurde aan de Tweede Kamer.

Aedes vereniging van woningcorporaties constateert dat de berichtgeving van de Europese Commissie en het ministerie van VROM niet met elkaar in de pas loopt. `Zolang de formele beschikking van de Europese Commissie (EC) niet openbaar is, weten we niet waar we aan toe zijn. The devil is in the detail, heb ik eerder gezegd. Er moet nu maar eens klare wijn worden geschonken over die details, want daar hangt veel van af. Wij willen beoordelen hoe deze deal uitpakt voor corporaties en huurders. Om die beoordeling te kunnen maken moet eerst de beschikking van de EC wereldkundig worden gemaakt', aldus Calon.

Nu is er bijvoorbeeld nog steeds onduidelijkheid over de percentages rondom het toewijzen van sociale huurwoningen. Aedes betwijfelt of de eerdere mondelinge toelichting van de minister in de Tweede Kamer over de deal wel correspondeert met de uiteindelijke besluitvorming vanuit Brussel.

Overigens herhaalt de branchevereniging opnieuw haar bezwaren tegen de deal. Aedes is van mening dat het niet aan Brussel is om een inkomensgrens te stellen voor de verhuur van corporatiewoningen. `De sociale huisvesting in ons land is een unieke verworvenheid en daar moet Brussel van afblijven', zegt Calon. De branchevereniging acht het niet uitgesloten dat ze beroep aantekent tegen de deal. Maar daarvoor moet eerst de nog niet vrijgegeven beschikking van de EC worden bestudeerd.

---