Ingezonden persbericht


Persbericht

KERST OP HET LOO

Drie eeuwen kerstversiering bij de Oranjes

15 december 2009 t/m 3 januari 2010

Beide Kerstdagen geopend van 10.00-17.00 uur.

Vanaf 15 december aanstaande is in Paleis Het Loo traditiegetrouw de sfeervolle presentatie "Kerst op Het Loo" te zien. Met feestelijk gedekte tafels, kerstbomen, festoenen en guirlandes geeft het museum in de periode rond Kerstmis bezoekers een indruk van 300 jaar kerstfeest bij de Oranjes.

Buiten op het voorplein kondigt een grote feestelijk verlichte kerstboom aan wat in het paleis is te zien. De kersttafels zijn op authentieke wijze gedekt, met prachtig damast, glinsterend kristal, ragfijn suikerwerk en gekonfijte vruchten. Door het gehele paleis heen zijn kerstbomen in verschillende stijlen opgesteld. Zo is de 'Victoriaanse' kerstboom in de kamer van koning Willem II voorzien van een dikke laag watten, om een 'witte kerst' te suggereren, en hangt de boom van prins Hendrik naar Scandinavisch gebruik vol met natuurlijke materialen als vruchten, strofiguren en zandkoekjes. De zilveren kerstballen en slingers van koningin Wilhelmina zijn nog altijd bewaard gebleven en sieren een kleine dennenboom, in een formaat dat zij zelf kon optuigen. Daarnaast zijn de paleisvertrekken versierd met guirlandes, dennengroen en vele geurende planten, afkomstig uit de kassen en Oranjerie van Paleis Het Loo. Speciaal ter gelegenheid van de herdenking van het 100-ste geboortejaar van koningin Juliana in 2009, worden tafels gedekt als tijdens een staatsdiner op Paleis op de Dam en een kerstdiner op Paleis Soestdijk in Juliana's tijd.

In het paleis is daarnaast de tentoonstelling "Ontvouwen schoonheid" te zien, met een unieke verzameling waaiers uit koninklijk bezit, en de tentoonstelling "Oranje in miniatuur", met een overzicht van de fraaiste portretminiaturen van vier eeuwen Oranjes.

Tijdens beide kerstdagen worden vele belangstellenden verwacht. Rolstoelgebruikers worden geadviseerd Paleis Het Loo in de ochtenduren te bezoeken.

Paleis Het Loo Nationaal Museum

Postadres Koninklijk Park 1, 7315 JA Apeldoorn.
Ingang via de parkeerplaats aan de Amersfoortseweg, Apeldoorn. Geopend dinsdag t/m zondag en op beide kerstdagen van 10.00-17.00 uur. Gesloten maandag en Nieuwjaarsdag.
Entree E 10,00 p.p., 6 t/m 17 jr. E 3,00 p.p., kinderen t/m 5 jaar en houders Museumkaart gratis entree. ANWB (Show your Card!) geldig. Routebeschrijving vanaf de A1 en A50 afslag Paleis Het Loo en vervolgens ANWB-borden volgen. Navigatieadvies: Amersfoortseweg, 7313 AA.
Openbaar vervoer Station Apeldoorn, buslijn 102, halte Paleis Het Loo; buslijn 5 (Berg en Bos), 10 (Kerschoten) en 96 (Vaassen), halte Gedenknaald. Informatie 055-5772400 of www.paleishetloo.nl
Persinformatie 055-5772463 of 055-5772400


---- --