Dienstenbond CNV

Nieuws

14 december 2009

Weinig voortgang overleg cao Verzekeringsbedrijf

Vorige week hebben vertegenwoordigers van het Verbond van Verzekeraars, CNV Dienstenbond en de andere vakorganisaties alweer het vierde overleg gehad over de cao voor het Verzekeringsbedrijf, die vanaf 1 december j.l. moet gelden.

Hoewel de gesprekken tot op heden in constructieve sfeer hebben plaats gevonden, is er nog maar weinig vooruitgang geboekt. De insteek van enerzijds het Verbond en anderzijds de vakorganisaties is behoorlijk verschillend.
De laatsten gaan voor een "simpele" verlenging zonder nieuwe onderwerpen, zeker niet in principiële zaken.
Het Verbond heeft voorstellen gedaan met name met betrekking tot de afschaffing van leeftijdsafhankelijke verlofdagen en het voorwaardelijk maken van de (nu onvoorwaardelijke) indexering van pensioenaanspraken voor actieven.

De leeftijdsafhankelijke verlofdagen zouden moeten worden afgeschaft onder druk van wetgeving en de Commissie Gelijke Behandeling. Maar wat staat daar dan tegenover, als al juridisch onomstotelijk vaststaat dat afschaffing nodig is? In het laatste overleg hebben werkgevers een stap in de goede richting gezet, maar nog onvoldoende in onze ogen.

De voorwaardelijke indexatie afschaffen gaat voor CNV Dienstenbond absoluut een brug te ver, en de collectieve loonaanpassing is nog niet inhoudelijk besproken.

De voorstellenbrief die CNV Dienstenbond naar aanleiding van de enquête onder leden in het cao-overleg heeft ingebracht treft u als bijlage bij deze info aan.

Op 6 januari wordt het overleg weer hervat. Wij houden u op de hoogte. Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met bestuurder Bernard Jan de Groot 010-2651111 email
b.degroot@remove-this.cnvdibo.nl