Ministerie van Justitie



Sneller ouderschap voor duomoeder

Nieuwsbericht | 15-12-2009

Minister Hirsch Ballin maakt het mogelijk dat zogeheten duomoeders zonder tussenkomst van de rechter juridisch ouder kunnen worden. Nu is nog instemming van de rechter vereist omdat de vrouwelijke partner van de moeder van het kind dat binnen hun relatie is geboren, alleen via adoptie ouder kan worden. Dit blijkt uit een concept-wetsvoorstel dat de bewindsman voor advies naar verschillende instanties heeft gestuurd.

De Commissie lesbisch ouderschap en interlandelijke adoptie (Commissie Kalsbeek) adviseerde eind 2007 over het lesbische ouderschap. Zij was van mening dat het in ieder geval mogelijk moest zijn voor de duomoeder om het kind van haar vrouwelijke partner te erkennen.

Deze aanbeveling is overgenomen. Als de moeder en haar vrouwelijke partner voor de zwangerschap gebruik hebben gemaakt van een bekende zaaddonor (bijvoorbeeld een vriend of familielid), kan het ouderschap van de duomoeder ontstaan door erkenning. Dit gebeurt buiten de rechter om, bij de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Het belang van het kind staat in deze voorstellen voorop. De duomoeder kan straks eenvoudig en snel ouder van het kind worden. Ook voorkomt de mogelijkheid van erkenning dat er een impasse ontstaat over de vraag wie de tweede juridische ouder wordt: de duomoeder of de biologische vader. De belangen van de personen die betrokken zijn bij het kind - de moeder, de duomoeder en de bekende biologische vader - zijn in het voorstel zorgvuldig afgewogen.

Het wetsvoorstel is ook te raadplegen op
http://www.internetconsultatie.nl/ouderschapduomoeder. Belanghebbenden en belangstellenden kunnen op deze website tot 1 maart 2010 reageren op het voorontwerp.

Meer informatie


* Wetsvoorstel: lesbsich ouderschap (consultatieversie)15-12-2009 | pdf-document, 28 KB

Zie het origineel

* Memorie van Toelichting: Lesbishcv ouderschap (consultatieversie)15-12-2009 | pdf-document, 52 KB
* Ouderschap duomoeder kan straks eenvoudig en snel