FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Cao-resultaat openbaar vervoer met nadruk op kwalitatieve afspraken

Vanavond hebben FNV Bondgenoten en werkgevers in het openbaar vervoer een resultaat bereikt over een nieuwe cao. De nadruk ligt hierbij op kwalitatieve afspraken ter verbetering van het vertrouwen in elkaar en in de sector. De cao loopt van 1 juli 2009 tot en met 31 december 2010.

Janny Koppens, bestuurder FNV Bondgenoten: "Ik ben niet echt enthousiast als het gaat om het loon. Anderzijds is de matige loonsstijging gezien de financiële situatie van de sector ook wel begrijpelijk. De kwalitatieve afspraken geven hopelijk een positieve impuls aan de verbetering van de arbeidsverhoudingen. Ik hoop dat we hiermee een kentering hebben bewerkstelligd en dat het vertrouwen in elkaar en in de sector hiermee terug gaat komen."

Bond en werkgevers hebben naast afspraken ter verbetering van de sociale veiligheid ook afspraken gemaakt over de inrichting van de buscabine en de kwaliteit van de bestuurdersstoel. Ook zijn er afspraken gemaakt als het gaat om scholing, sociale innovatie en sociale contracten. Er komt tevens een mobiliteitscentrum waardoor vraag en aanbod in de sector beter op elkaar worden afgestemd. Koppens: "Bovendien worden hiermee de vakmensen voor de sector behouden." Daarnaast krijgen de circa 13.000 werknemers per 1 januari 2010 een structurele loonsverhoging van 1 procent; per 1 juli 2010 komt daar nog een eenmalige uitkering van 0,5 procent van het jaarinkomen bij.

Wel gaat Koppens ervan uit dat het kabinet niet gaat bezuinigen op het openbaar vervoer. "Dat zou het failliet van de bedrijfstak betekenen", aldus Koppens.

De cao openbaar vervoer geldt voor 13.000 werknemers. Ruim 60% procent van hen is aangesloten bij FNV Bondgenoten.