Ingezonden persbericht


Published: 08:00 15.12.2009 GMT+1 /HUGIN /Source: Homburg Participaties /AEX: HOMBURG /ISIN:

Samenwerking Homburg Participaties en Holland Immo Group op winkelvastgoed gebied

Homburg Participaties ("HP") en Holland Immo Group ("HIG") hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor het gezamenlijk opzetten van vastgoedbeleggingsfondsen op het gebied van Nederlandse en Duitse winkelbeleggingen. Beide organisaties blijven zelfstandig opereren maar bundelen hun expertise en marktposities. Doelstelling van de samenwerking is in te spelen op de huidige kansen die de winkelvastgoedmarkten in Nederland en Duitsland bieden.

De samenwerking is ingegeven door de expertise en marktkennis die beide organisaties de afgelopen jaren hebben opgebouwd en die sterk complementair zijn. Zo zijn winkelbeleggingen in Nederland en Duitsland een aanvulling op de vastgoedproduct range voor HP en kan HP gebruik maken van de asset management expertise van HIG op winkelvastgoed gebied. HP heeft zich de afgelopen jaren vooral gericht op de direct marketing richting beleggers terwijl HIG een netwerk van intermediairs heeft opgebouwd. Beide fundingkanalen vullen elkaar aan en zullen gezamenlijk worden uitgebouwd, ten einde de vastgoedbeleggingen via beide kanalen aan te kunnen bieden. Voor het property management zal gebruik worden gemaakt van de aan HP gelieerde property management organisatie, Homburg Real Estate Management, een full-service organisatie op het gebied van vastgoedmanagement. Het asset management zal door HIG worden uitgevoerd. Beide organisaties blijven daarnaast zelfstandig opereren daar waar het andere vastgoedbeleggingsfondsen en -categorieën betreft.

HP en HIG zullen de gezamenlijke winkelvastgoedfondsen aanbieden onder een nieuw label waarin beide organisaties herkenbaar blijven, ten einde de krachten van beide organisaties en het samenwerkingskarakter te benadrukken.

De samenwerking stelt zich ten doel om binnen twee jaar een volume van ca. 150 miljoen Euro aan vastgoedfondsen te initiëren ten behoeve van particuliere en institutionele beleggers. In de loop van het eerste kwartaal van 2010 zal het eerste gezamenlijke fonds worden aangekondigd dat in het voorjaar van 2010 zal worden geplaatst. Ook bestaan er plannen voor een doorlopend (semi open-end) fonds dat zich specifiek richt op Nederlands winkelvastgoed en dat ernaar streeft om binnen twee jaar uit te groeien naar een volume van tenminste 100 miljoen Euro. Alle fondsen zullen relatief laag met vreemd vermogen worden gefinancierd.

De gezamenlijk op te zetten fondsen zullen in het kader van de Wet op het financieel toezicht (Wft) onder toezicht vallen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het beheer in de zin van de Wft zal worden uitgevoerd door HIG. De bewaarder in de zin van de Wft zal worden bestuurd door Homburg Trust Services B.V. waardoor ook toezichtrechtelijk de samenwerking wordt beklemtoond. Daarnaast zullen de fondsen zich onderwerpen aan de zelfregulering die inmiddels binnen de branche tot stand is gekomen, door elk prospectus te laten toetsen door de Stichting Transparantie Vastgoedfondsen (STV).

HP is onderdeel van de Homburg Groep en houdt zich bezig met niet-beursgenoteerde vastgoedbeleggingsproducten voor particuliere beleggers, met name Canadees vastgoed en vastgoedobligaties (Homburg Bonds en Homburg Capital Security), en recentelijk ook Nederlands vastgoed. HP was in 2008 het derde jaar op rij de grootste aanbieder wat betreft het opgehaalde eigen vermogen. Sinds 2001 heeft HP ca. 560 miljoen Euro eigen vermogen opgehaald onder particuliere beleggers. Het totale vermogen onder beheer bedraagt op dit moment ca. 610 miljoen Euro. HIG is een top tien aanbieder van niet-beursgenoteerde vastgoedbeleggingsfondsen voor particuliere en institutionele beleggers en heeft zich de laatste jaren steeds meer gespecialiseerd in winkelbeleggingen in Nederland en Duitsland. Sinds 2001 heeft HIG ca. 165 miljoen Euro eigen vermogen opgehaald bij particuliere en institutionele beleggers. Op dit moment heeft HIG ca. 480 miljoen Euro totaal vermogen onder beheer, waarvan ca. 300 miljoen Euro Nederlandse en Duitse winkels en ca. 180 miljoen Euro Nederlandse woningen. Samen hebben HP en HIG derhalve voor ca. 725 miljoen Euro aan eigen vermogen geplaatst.