FNV Bouw

FNV Bouw zet alles op alles om AOW-voorstel aan te passen

De bondsraad en het bondsbestuur van FNV Bouw hebben vandaag gezamenlijk het besluit genomen om maximaal in te zetten op aanpassingen van het AOW-voorstel van het kabinet, om zo de gevolgen voor mensen met zware beroepen en/of lange arbeidsverledens optimaal te beperken. Dit betekent een intensivering van de politieke lobby en de informatievoorziening naar de achterban. Dit alles moet ondersteund worden met een actietraject in FNV-verband (waarbij op voorhand geen middelen worden uitgesloten), waarbij FNV Bouw de belangen van haar achterban nadrukkelijk in beeld zal brengen. Zowel de verhoging van de AOW-leeftijd als de inperking van de mogelijkheden om vroegpensioen op te bouwen hebben grote gevolgen voor de mensen in de bouw- en houtsector.

"In onze sectoren kunnen veel mensen nu nog rond hun 60e jaar er uit, en als het kabinet de opbouw van het vroegpensioen inperkt, dan komen onze mensen dubbel in de problemen. Dan moeten ze minimaal twee jaar langer doorwerken voor hetzelfde pensioen en ze krijgen een levenslange boete als ze op hun 65e jaar AOW willen ontvangen," aldus John Kerstens, voorzitter van FNV Bouw.

Uit onderzoek van het Ecomisch Instituut voor de Bouwnijverheid blijkt dat ook werkgevers tegen langer doorwerken zijn. Maar liefst 83% van de ondervraagde werkgevers zegt dat langer doorwerken onmogelijk is.