Rijksvoorlichtingsdienst

Jeugd&Gezin: Grenzen stellen aan gaming en internetten is voor veel ouders moeilijk

dinsdag 15 december 2009, nummer 93

Grenzen stellen aan gaming en internetten is voor veel ouders moeilijk

Grenzen stellen, handhaven en controleren in de opvoeding van pubers gaat makkelijker bij onderwerpen waar ouders relatief veel vanaf weten zoals roken en alcohol. Lastiger wordt het bij onderwerpen waar ze minder goed over geïnformeerd zijn, zoals bijvoorbeeld gaming en internetten. De helft van de ouders vindt het moeilijk om consequent te blijven en te controleren of hun kind zich houdt aan gemaakte afspraken over gaming en internetten. Dit blijkt uit een enquête in opdracht van het ministerie voor Jeugd en Gezin.

Volgens minister Rouvoet blijkt dat kennis opvoeden makkelijker maakt. "Het gaat daarbij niet alleen om kennis uit boeken, maar ook op ervaringskennis van andere ouders en opvoeders, en uiteraard van de jongeren zelf. Ga ook met jongeren in gesprek over onderwerpen als gaming en internetten."

Ouders van pubers praten graag over de opvoeding met anderen. Meer dan 80 procent van de ouders van pubers praat wel eens met familie en vrienden over de opvoeding. Ruim 20 procent van de ondervraagde ouders heeft behoefte aan meer contact met school.

Ouders bepalen de grenzen veelal samen met hun kind (58 procent). Negen van de tien ouders gaan ervan uit dat hun kind zich hieraan houdt. Als kinderen zich toch niet aan de gemaakte afspraak houden gaat 61 procent in gesprek; 47 procent geeft een waarschuwing en 14 procent geeft straf. Dit kan door hun kind bijvoorbeeld huisarrest te geven of door een tijdelijk verbod op het gebruik van de computer. Slechts 1 procent ziet het ongewenste gedrag door de vingers.

Volgens het onderzoek worden de meeste opvoedproblemen ervaren door ouders van 15- en 16-jarigen, één-oudergezinnen, ouders in de Randstad en laag opgeleide ouders. De enquête 'Grenzen stellen bij pubers: vasthouden en loslaten', die onder circa duizend ouders van pubers werd gehouden, is het tweede opinieonderzoek dat in het kader van het opvoeddebat is gelanceerd. Het opvoeddebat (www.opvoeddebat.nl) loopt tot eind 2010 en heeft als doel om ouders en andere opvoeders met elkaar in contact te brengen en opvoeding bespreekbaar te maken.


-0-0-0-

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed