Rijksvoorlichtingsdienst

Niveau van terroristische dreiging in Nederland omlaag

Het dreigingsniveau voor Nederland is verlaagd van substantieel naar beperkt. Dit betekent dat de kans op een terroristische aanslag tegen (belangen van) Nederland betrekkelijk gering is, maar niet helemaal kan worden uitgesloten. De verlaging van het dreigingsniveau komt onder andere voort uit het feit dat Nederland minder in beeld is bij internationale jihadistische organisaties als specifiek 'voorkeursdoelwit'. Wel blijft Nederland - net als andere Europese landen - in de ogen van deze jihadistische groeperingen een potentieel en legitiem doelwit voor een aanslag. Voorts is de slagkracht van al Qa'ida om Europa, en daarmee ook Nederland, te treffen beperkter dan een jaar geleden.

Dit staat in de voortgangsrapportage terrorismebestrijding die de ministers Hirsch Ballin (Justitie) en Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) vandaag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

De inschatting is dat de dreiging tegen Nederland en zijn belangen meer uitgaat van aan al Qa'ida gerelateerde groeperingen dan van al Qa' ida zelf. De kans op een aanslag tegen Nederlandse belangen (zoals in het buitenland werkzame Nederlanders, Nederlandse bedrijven en Nederlandse posten) is groter in de landen en regio's waar deze groeperingen opereren, zoals Pakistan, Afghanistan, Jemen, Somalië en de Westelijke Sahel.

In Nederland geldt nog steeds dat de situatie rond de binnenlandse jihadistische netwerken relatief rustig is. Zij richten zich meer op de internationale strijdtonelen. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) zal daarom de samenwerking met partners binnen en buiten de rijksoverheid daar waar nodig intensiveren en optimaliseren om reisbewegingen naar trainingskampen en strijdgebieden tegen te gaan.

Ondanks de afgenomen dreiging blijven de NCTb en de bij terrorismebestrijding betrokken organisaties alert. De verlaging is immers een momentopname en biedt geen garantie voor toekomstige ontwikkelingen. Er is dan ook geen aanleiding om af te zien van de bestaande waakzaamheid in het kader van het Alerteringssysteem Terrorismebestrijding. De analyse geeft evenmin aanleiding om de huidige praktijk van bewaken en beveiligen anders in te richten.

De voortgangsrapportage is te lezen op www.nctb.nl.

Noot voor redacties (