Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Tegenstrijdige structuurvisie provincie Noord-Holland:

Verstening platteland dreigt

Zaandam, 15 december 2009 - In de ontwerp-Structuurvisie maakt de provincie Noord-Holland het bouwen in het landelijke gebied te gemakkelijk. De Milieufederatie Noord-Holland waarschuwt de provincie voor een dreigende verstening en verrommeling van het platteland.

Volgens de nieuwe provinciale visie kunnen agrarische bedrijven ook in onze mooiste landschappen straks zonder verdere voorwaarden bouwpercelen tot 2 hectaren uitbreiden. Het maakt dan niet meer uit of je in een grootschalige droogmakerij zit zoals de Haarlemmermeer of in een kleinschalig vaarlandschap zoals de Eilandspolder. In de Kop van Noord-Holland mag uitbreiding zelfs tot 3 hectaren. Op dit moment is een agrarisch bouwperceel van 1 hectare het maximum. Door alleen aan woningbouw en bedrijventerreinen voorwaarden te verbinden en niet aan de agrarische bebouwing, wordt de deur opengezet voor verstening en verrommeling.

De dreigende verstening en verrommeling is strijdig met het beginsel van de provincie om zorgvuldig om te gaan met het buitengebied. Daartoe doet de provincie in de structuurvisie ook diverse goede voorstellen. Wat de provincie aan de ene kant dus beschermt, gooit zij aan de andere kant weer weg. De provincie gaat in de ontwerp-Structuurvisie uit van een ontheffingenbeleid, wat betekent dat ontwikkelingen in het landelijke gebied alleen onder stringente voorwaarden mogelijk zijn. De voorwaarden raken aan ruimtelijke principes zoals 'zuinig op ruimte' en 'het behoud van het open landschap'. Vreemd is dat de provincie de voorwaarden niet van toepassing verklaart op de generieke maatregel om uitbreiding van de agrarische bebouwing tot 2 hectare of meer overal in de provincie toe te staan.

"De provincie meet met twee maten en ontvouwt een tegenstrijdige visie. We hopen dat de provincie vóór 15 maart 2010, als de structuurvisie wordt vastgesteld, tot inkeer komt," aldus Peter Grubben, beleidsmedewerker RO.

De Milieufederatie Noord-Holland vindt dat bebouwingsmogelijkheden altijd gekoppeld moeten blijven aan zaken zoals tegengaan van verrommeling en behoud van de open ruimte. Per saldo moet de landschappelijke kwaliteit gehandhaafd blijven of worden versterkt. En dat kan niet door overal bebouwing mogelijk te maken.

De Milieufederatie vindt verder dat het klimaatbeleid onvoldoende is uitgewerkt. Zeker nu de klimaattop ons allen oproept een steentje bij te dragen, verwacht de Milieufederatie dat ook de provincie Noord-Holland klimaat- en energiedoelen koppelt aan de ruimtelijke ordening. Hoewel de provincie met windenergie hiermee een voorzichtig begin maakt, laat ze de kansen voor koppeling tussen energiebesparing en andere duurzame energiebronnen (oa geothermie, WKO enz.) met de ruimtelijke ordening nog teveel onbenut.

In de inspraakreactie gaat de Milieufederatie ondermeer in op thema's zoals vergrijzing en krimp, Schiphol, windmolens en herstructurering.

Noot voor redacties

Voor meer informatie (

Ingezonden persbericht