Natuurlatex en Latexco dragen bij tot het klimaat

15/12/2009 10:58

Latexco

Latexco NV, producent van componenten in latexschuim voor de bedding industrie, heeft een studie uitgevoerd naar zijn ecologische voetafdruk. Daaruit blijkt dat latexmatrassen de kleinste ecologische voetafdruk hebben ten opzicht van, verenmatrassen en polyether matrassen. Voor het produceren van natuurlatex matrassen is minder energie nodig daardoor zijn de CO2-emissie lager. De totale biomassa van de rubberbomen (Hevea Brasiliensis) waarvan de natuurlatex afkomstig is, neutraliseert per jaar meer dan 90 miljoen ton CO2.

Een groener beleid

Het milieubewustzijn neemt wereldwijd toe. Daarom nemen meer en meer ondernemingen de milieu-impact van hun activiteiten onder de loep. Ook Latexco liet een onderzoek uitvoeren naar zijn ecologische voetafdruk. Aan de hand van de Life Cycle Assessment methodiek (LCA) werd de totale milieu-impact beoordeeld en vergeleken. Deze studie wordt uitgevoerd doorheen de volledige levenscyclus van de producten: van de ontginning van de grondstoffen tot en met de teruggave van de materialen aan de aarde. Op basis van de LCA-resultaten kan men de milieu-impact van de bestaande producten vergelijken met die van alternatieven.

Latexco respecteert het milieu

Latexco gebruikt sinds zijn ontstaan natuurlatex, afkomstig van gecertificeerde plantages in al zijn producten. Latexco is permanent op zoek naar werkmethodes om de milieuvriendelijkheid van zijn producten en productieprocessen te verhogen. Dit diepteonderzoek werd geleid door een expert op het vlak, Prof. Dr. Ir. Patrick Vandamme, professor tropische landbouw, directeur van het centrum voor Duurzame ontwikkeling aan UGent en lid van de Raad van Bestuur van WWF Belgie.

Het studieobject: een bedmatras

Het onderwerp van deze studie is een bedmatras, gedefinieerd als een vervangbaar object met een zachte kern, overtrokken met stof, om op te rusten of slapen. Omdat er zoveel verschillende matrassen op de markt zijn, werd er een onderverdeling gemaakt en een standaardtype bepaald voor elk van deze categorieën: latexmatrassen, verenmatrassen en polyether matrassen.

De conclusie: minder energie, minder CO²

Om een latexkern te produceren van natuurlatex is minder energie nodig van voor de productie van elke andere matras. Hoewel dubbel zoveel materiaal nodig is, vergt de productie van een natuurlijke latexkern maar de helft zoveel energie als de productie van een PUR matras. Gedurende de levensduur van een matras met een natuurlijke latexkern, wordt veel minder CO² uitgestoten van voor andere alternatieven.

De Hevea Brasiliensis, waarvan de natuurlatex afkomstig is, is een hernieuwbare natuurlijke grondstof. De totale biomassa van de rubberbomen kan per jaar ongeveer 90 miljoen ton CO² neutraliseren.

Latexco NV is één van 's werelds toonaangevende producenten van componenten in latexschuim voor de bedding industrie. Latexco combineert de flexibiliteit en verantwoordelijkheid van een familiebedrijf met de kracht van een international speler. Naast de hoofdvestiging in Tielt (België) heeft Latexco ook een productie- en logistiek bedrijf in Spanje (Zaragoza), USA (Georgia en California) en Indonesië (Surabaya) en gedecentraliseerde verkoopskantoren in Singapore, Italië en Spanje.

Voor de volledige studie van deze ecologische voetafdruk of fotomateriaal, contacteer: