Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

15 december 2009

NWO stuurt jong wetenschappelijk talent de wijde wereld in NWO geeft 35 jonge onderzoekers Rubicon voor buitenlandervaring

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 35 jonge, veelbelovende wetenschappers een subsidie uit het programma Rubicon toegekend. Pas gepromoveerde Nederlandse onderzoekers kunnen met de subsidie onderzoekservaring opdoen in het buitenland. Buitenlandse onderzoekers kunnen met deze subsidie onderzoek in Nederland verrichten.

In totaal dienden 130 jonge onderzoekers een aanvraag in, 35 daarvan ontvangen nu een Rubicon. Het merendeel van de succesvolle kandidaten is in Nederland gepromoveerd en vertrekt naar het buitenland. Het grootste gedeelte van de jonge onderzoekers gaat naar de VS. Daarna is Groot-Brittannië de meest populaire bestemming. Andere kandidaten starten in Duitsland, Australië, Zweden en Spanje.

Vier buitenlandse onderzoekers gebruiken Rubicon om onderzoek te doen aan een Nederlandse instelling. NWO hoopt in de komende jaren meer buitenlandse onderzoekers aan te trekken voor een onderzoeksperiode in Nederland. Hiermee hoopt NWO de kenniscirculatie verder te stimuleren.

De kandidaten ontvangen de beurs om meerdere redenen. Voorop staan de kwaliteit van het onderzoeksvoorstel, de kwaliteit van de onderzoeker en die van het gastinstituut. De haalbaarheid van het onderzoek en de mobiliteit van de onderzoeker tellen ook mee in de beoordeling.

Rivier de Rubicon
Rubicon (www.nwo.nl/rubicon) geldt als een goede opstap voor een Veni uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. De veldtocht waarbij Julius Caesar de rivier Rubicon overstak kan gezien worden als een belangrijke voorbereiding voor zijn zegereeks die leidde tot de uitspraak 'veni, vidi, vici'. Evenzo geldt Rubicon als goede voorbereiding voor pas gepromoveerde onderzoekers die vaak net de onderzoekservaring missen om een Veni te krijgen.

Nederlandse instituten die een buitenlandse onderzoeker een jaar onderdak bieden, ontvangen maximaal 55.000 euro. Nederlanders die een half jaar tot twee jaar naar het buitenland gaan, krijgen een onkostenvergoeding afhankelijk van de gekozen bestemming. Iedere ronde stelt NWO 1,7 miljoen euro beschikbaar voor Rubicon.

Hieronder volgt een alfabetische lijst van gehonoreerde onderzoekers. Deze staat ook op: http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOP_7YRBHN

Over NWO
NWO is dé nationale wetenschapsfinancier en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te laten excelleren via nationale competitie. Jaarlijks geeft NWO ruim 700 miljoen euro uit aan subsidies voor toponderzoek en toponderzoekers, vernieuwende instrumenten en apparatuur, en aan instituten waar toponderzoek wordt bedreven. NWO financiert het onderzoek van ruim 5300 getalenteerde wetenschappers aan universiteiten en instellingen. Selectie door middel van peer review is in handen van onafhankelijke deskundigen. NWO bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij.


---



Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek