Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 14 dec. 09

Reactie op canondiscussie:
Klassieke gedichten opnieuw geschreven in de bloemlezing Nu u!

Nu u! is het eigenzinnig en poëtisch antwoord van Literair Productiehuis Wintertuin op de canondiscussie. Het productiehuis gaf een reeks van grote gedichten van toen aan grote dichters van nu, met als vraag: Als u dit gedicht nu zou schrijven, hoe zou het dan klinken? Deze mooi verzorgde bloemlezing, met daarin de nieuwe naast de klassieke gedichten, wordt ingeleid door een essay van publicist Harold Polis: Na ons de canon.

De dichters
Zestien toonaangevende dichters gingen aan de slag, te weten: Eva Gerlach, Astrid Lampe, H.H. ter Balkt, K. Michel, Nachoem M. Wijnberg, Saskia de Jong, Tsead Bruinja, Piet Gerbrandy, F. van Dixhoorn, Albertina Soepboer, Mark Boog, Wouter Gordijn, Ruben van Gogh, Thomas Möhlmann, F. Starik en Els Moors.

Zij bewerkten achtereenvolgens, ieder op eigen wijze, klassieke poëzie van Willem Kloos, Willem Elsschot, P.C. Hooft, Martinus Nijhoff, Jacob Israël de Haan, Constantijn Huygens, Paul van Ostaijen, Fritzi Harmsen van Beek, Hans Warren, Albert Verwey, Hugo Claus, A. Roland Holst, Ingrid Jonker, H. Marsman, Gerrit Achterberg en M. Vasalis.

Canondiscussie
Het is in de Lage Landen de trend om geschiedenis in een canon te vangen. Inmiddels is er een canon van Nederland, een canon van de kindertelevisie, van het schaatsen, van de popmuziek, van de wiskunde. Er is zelfs een canon van Harderwijk.

Om het gevaar te bezweren dat ook de poëziecanon een mausoleum wordt voor hoogtepunten uit het verleden, schreven deze dichters een eigentijdse versie van een klassiek gedicht.

Deze nieuwe poëzie is samen met de klassiekers gebundeld in Nu u!. De bundel is een ode aan de klassieke Nederlandse poëzie, maar toont tegelijkertijd de kracht en actualiteit van de hedendaagse dichtkunst. De naam van de bloemlezing is een verwijzing naar het korte, krachtige gedicht van Vondel: U! Nu!

Uitgave
De bundel is uitgegeven in een luxueuze uitvoering met een leeslint, blindpreeg. De prachtige illustraties zijn van Willem Sjoerd van Vliet, ontwerp en typografie is van Jos Lenkens. Ze werd op zaterdag 28 november onder veel belangstelling gepresenteerd tijdens het Wintertuinfestival 2009 in het Nijmeegse Lindenbergtheater. In 2010 zal een theatertournee rondom Nu u! plaatsvinden, langs podia en festivals door het hele land.

Nu u! | ISBN 978-90-79571-05-5 | NUR 306
104 pag. | winkelprijs E 15,-
Verkrijgbaar bij de betere boekhandel en via www.wintertuin.nl/uitgeverij