GroenLinks Rotterdam

P E R S B E R I C H T

GroenLinks: wethouder moet opnieuw onderhandelen over A13/16

Rotterdam, 15 december 2009

De Rotterdamse wethouder Hans Vervat is akkoord gegaan met een goedkope aanleg van de A13/16. Dat blijkt uit een verslag van een overleg tussen de wethouder en minister Eurlings. Door het besluit komen er geen tunnels onder het Lage Bergse Bos en in het groene gebied bij Terbregge. GroenLinks wil dat de wethouder opnieuw gaat onderhandelen met Eurlings.

De Rotterdamse wethouder Hans Vervat is achter gesloten deuren akkoord gegaan met een goedkope variant zonder bouwkunstige hoogstandjes om de weg goed in te passen in het landschap. De snelweg gaat op maaiveld door het toekomstige natuurgebied de Vlinderstrik en langs het Schiebroeksepark. In het Lage Bergse Bos komt een verdiepte open betonnen bak, maar geen tunnel. Bij de kruising met de Rotte komt een kleinschalig aquaduct, maar geen lange tunnel tot aan het Terbregseplein.

,,Dit is totaal in strijd met de wensen van Rotterdam", zegt Bonte. ,,De gemeenteraad heeft in oktober unaniem uitgesproken niet akkoord te gaan met een snelweg zonder tunnel. De wethouder heeft dat in de wind geslagen en ja gezegd tegen een variant die het gebied ten noorden van Rotterdam onherstelbaar verpest. Ook is er geen onderzoek gedaan naar een verlengde tunnel ter hoogte van Terbregge en komt er geen volledige aansluiting op de Hoofdweg; ook twee harde eisen van de gemeenteraad."

GroenLinks heeft voor donderdag een spoeddebat aangevraagd met de wethouder. ,,We eisen van de wethouder dat hij zijn akkoord intrekt en opnieuw gaat onderhandelen over een betere inpassing. Als GroenLinks zijn we sowieso kritisch over het nut van deze nieuwe snelweg, maar als hij zo slecht wordt ingepast wil echt niemand hem in Rotterdam."


---