Ingezonden persbericht


PERSBERICHT, d.d. 15-12-2009

Stichting OpenTaal opgericht
-- Vandaag (15 december 2009) is de Stichting OpenTaal opgericht. Deze stichting heeft tot doel om het vrijwilligersproject OpenTaal te ondersteunen en daarmee de ontwikkeling van vrije Nederlandstalige taalhulpbestanden te stimuleren. De oprichting van de stichting is mogelijk gemaakt door NLUUG, de Nederlandse vereniging voor (professionele) gebruikers van Open Systemen en Open Standaarden. --

Met het oprichten van de Stichting OpenTaal beoogt het project zijn activiteiten een solide basis te geven. Met organisaties zoals de Nederlandse Taalunie en het Instituut voor Nederlandse Lexicologie bestonden reeds goede banden. Door de stichting kunnen zulke vormen van samenwerking worden uitgebreid en bestendigd. Daarnaast maakt de stichtingsvorm het mogelijk om beter gebruik te maken van sponsoring en subsidies.

Het project OpenTaal is vooral bekend door zijn Nederlandstalige spellingwoordenlijst, die in veel opensourceprogramma's wordt gebruikt, waaronder het kantoorpakket OpenOffice.org, de webbrowsers Firefox en Google Chrome, en het e-mailprogramma Thunderbird. De lijst bevat ongeveer 170.000 woorden en is voorzien van het Keurmerk Spelling van de Nederlandse Taalunie. De woordenlijst heeft ondertussen haar weg naar miljoenen eindgebruikers gevonden. Naast de spellingwoordenlijst ontwikkelt OpenTaal een synoniemenlijst, woordafbreekpatronen en materiaal voor grammaticacontrole.

Het project is eind 2005 ontstaan op initiatief van het overheidsprogramma voor open standaarden en opensourcesoftware OSOSS (nu: Nederland Open in Verbinding, NOiV). Vanaf het begin zijn er leden van de Nederlandstalige TeX Gebruikersgroep (NTG) en van het Nederlandstalige deel van het project OpenOffice.org bij betrokken. OpenTaal heeft inmiddels goede banden met verschillende andere Nederlandstalige afdelingen van opensourceprojecten, zoals NLLGG, Debian, GNOME, KDE en Mozilla. Het geniet ondersteuning van sponsors zoals KovoKs (webhosting) en Zarafa.

Binnen het project OpenTaal zijn tal van Nederlandse en Belgische vrijwilligers, onder wie taalwetenschappers, actief. Wie zich interesseert voor de activiteiten van het project is van harte welkom om er aan deel te nemen.

Bronnen:
OpenTaal - http://www.opentaal.org/
NLUUG - http://www.nluug.nl/

===============================
NOOT VOOR DE REDACTIE,

Ingezonden persbericht