NOC*NSF


Amsterdam, 15 december 2009

NOS | NOC*NSF Sportgala 2009: winnaars bekend!

Op het NOS | NOC*NSF Sportgala hebben de A-sporters vanavond de winnaars van de Jaap Eden Award gekozen. Turner Epke Zonderland, wielrenster Marianne Vos, estafettezwemsters Marleen Veldhuis, Inge Dekker, Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk en Hinkelien Schreuder, handbikester Monique van der Vorst in de prijzen gevallen. De bondscoaches kozen Louis van Gaal als winnaar van de Coach Award.

Sportman van het Jaar 2009:
Epke Zonderland (23) poetste in december 2008 de 'val van Beijing' weg met het winnen van de wereldbekerfinale op de rekstok. Op hetzelfde onderdeel was hij ook in 2009 van uitzonderlijke klasse. Naast een serie wereldbeker-medailles en de eindzege in het Worldcup overall klassement, mag de Nederlandse topturner ook trots zijn op de tweede plaats die hij in oktober aan de rekstok behaalde bij het WK in Londen.

Sportvrouw van het Jaar 2009:
Marianne Vos (22) ging in 2009 gewoon door waarmee ze 2008 was geëindigd: winnen. De inwoonster van Babyloniënbroek won begin februari in Hoogerheide voor de tweede keer de wereldtitel veldrijden. Ook de Europese titel was een prooi voor Vos, die bij het WK op de weg in Mendrisio een zilveren medaille pakte in de wegwedstrijd. Bijna vanzelfsprekend won Vos in 2009 ook de nodige wereldbekerwedstrijden alsmede de Wereldbeker op de weg.

Sportploeg van het Jaar 2009:
De estafettezwemsters maakten hun successenreeks op de 4 x 100 vrij in 2009 compleet. Na winst bij de EK én de Olympische Spelen in 2008, behaalde de Nederlandse estafetteploeg in Rome ook de wereldtitel op de meest prestigieuze estafette. Het bijbehorende wereldrecord was de slagroom op de taart.

Gehandicapte Sporter van het Jaar 2009:
Monique van der Vorst (25) heeft een meer dan indrukwekkend jaar achter de rug binnen het aangepast wielrennen en de triatlon sport. Na de zilveren medaille op het onderdeel handcycling bij de Paralympische Spelen van Beijing, won Van der Vorst in 2009 WK-zilver en -brons bij respectievelijk de wegwedstrijd en de tijdrit. Een uitstapje naar de triatlon is uiterst succesvol gebleken. Ze werd in Holten Europees kampioen Olympische afstand en won ook de beroemde Ironman-wedstrijd van Hawaii, waar ze als eerste vrouwelijke paratriatlete ooit de finish haalde.

Coach van het Jaar 2009:

Louis van Gaal (58) werd in mei 2009 landskampioen met AZ en wist daarmee voor het eerst sinds jaren weer eens de traditionele top-drie (Ajax, PSV en Feyenoord) af te wisselen op de hoogste trede van het ereschavot. Samen met het winnen van de Champions League met Ajax in 1995, rekent de voetbalcoach de landstitel met de Alkmaarse club ongetwijfeld tot zijn meest dierbare prijzen. Afgelopen zomer verkaste Van Gaal, die eind 2009 tevens een lijvige biografie publiceerde, naar de Duitse topclub Bayern München.


-----------------------