Ingezonden persbericht


Olst, 15 december 2009

CDA gaat voor groenste luchthaven in Europa

De CDA Statenfractie Overijssel kiest voor een 'compacte luchthaven in het groen'. Dit houdt in dat het CDA kiest voor een doorstart van vliegbasis Twente als burgerluchtvaart met daarin beperkte ruimte voor luchtvaartgeoriënteerde bedrijvigheid in combinatie met ontwikkeling van de natuur.

CDA komt met een voorstel om te kunnen kiezen voor de groenste luchthaven van Europa. Het vliegveld moet niet alleen duurzaam worden ingericht zoals in het voorstel van gedeputeerde staten staat, maar het gaat erom dat het vliegveld juist duurzaam wordt geëxploiteerd. De CDA fractie denkt dit te bereiken door bij de tender 'duurzaamheid' als gunningscriterium op te nemen. De exploitant die komt met de beste voorstellen voor een duurzaam vliegveld kan de tender winnen. "Het gaat erom dat de exploitant ideeën aandraagt over hoe hij denkt te komen tot geluidsreductie en ook CO2-reductie", aldus woordvoerder Martin Reesink. Dit kan bijvoorbeeld door te vliegen met de schoonste toestellen, maar ook het gebruik maken van de bestaande brandstofpijplijn van defensie is een goed idee. Daarnaast moet het gebruik maken van nieuwe technieken op basis van het Cradle to Cradle principe goed vertegenwoordigd zijn in de tender. Martin Reesink roept de exploitant op in acht te nemen dat de luchthaven Twente zich permanent duurzaam ontwikkelt om zich daarmee het predicaat "Groenste luchthaven van Europa" aan te laten meten.

CDA is ingenomen met het feit dat de provincie kiest om bij de uiteindelijke inrichting van de luchthaven te investeren in een verbetering van de waterhuishouding, natuur en landschappelijke kwaliteit. CDA vindt het van belang dat voortvarend vervolgonderzoek wordt gedaan naar leefbaarheid en gezondheid en onderzoek naar mogelijkheden om tijdens de exploitatie van het vliegveld te komen tot een beperking van de geluidshinder. Dit onderzoek moet zijn uitgevoerd, voordat het luchthavenbesluit voor het vaststellen van de geluidscontour kan worden genomen.

Het CDA wil aan de hand van deze voorstellen zeker weten dat vliegveld Twente op een maatschappelijk verantwoorde wijze wordt ingericht en geëxploiteerd.


---



Ingezonden persbericht