Samsung Electronics benoemt nieuwe directieleden in grote organisatorische herstructurering

Geesung Choi benoemd tot CEO;

C-Suite versterkt met nieuwe functies van COO en CFO;

Bedrijfsdivisies uitgebreid tot zelfstandige “bedrijven”

SEOUL, Zuid-Korea--(BUSINESS WIRE)-- 20091215 --

Samsung Electronics Co. Ltd., een van de meest vooraanstaande technologiebedrijven ter wereld, heeft vandaag Geesung Choi benoemd als nieuwe CEO in het kader van een organisatorische herstructurering die erop is gericht de operationele efficiëntie te verhogen en de zelfstandigheid van de divisies van het bedrijf te versterken.

Samsung heeft daarnaast haar C-suite uitgebreid door de benoeming van Jay Y. Lee in de nieuw gecreëerde functie van Chief Operating Officer en Ju-Hwa Yoon als Chief Financial Officer. Yoon-woo Lee, momenteel Vice-Voorzitter en CEO, is voortaan alleen nog voorzitter van de Directieraad.

Samsung heeft tevens aangekondigd dat het bedrijf een grotere autonomie op operationeel niveau gaat bewerkstelligen door een “bedrijvensysteem” te gaan hanteren, waarin elke bedrijfsunit op dezelfde wijze wordt beheerd als een zelfstandig bedrijf. De nieuwe herstructureringsmaatregelen, zowel op organisatie- als managementniveau, resulteren in een meer gerichte en wendbare bedrijfsstructuur.

“Samsung heeft zich het afgelopen jaar goed hersteld, dankzij het leiderschap van Yoon-woo Lee en de gematigde reactie op de wereldwijde financiële crisis,” aldus Dhr. Choi, de nieuwe CEO. "Op basis van deze positieve ontwikkelingen geloven we dat het nu voor ons de hoogste tijd is om deze belangrijke aanpassingen in de organisatie door te voeren om ons voor te bereiden op de uitdagingen en mogelijkheden die voor ons liggen."

De geconsolideerde winst van Samsung uit bedrijfsactiviteiten over de eerste negen maanden van dit jaar bedroeg 7,22 biljoen Koreaanse won (US$ 6,08 miljard per 30 september) op een omzet van 97,05 biljoen won (US$ 81,69 miljard per 30 september). Ter vergelijking: de geconsolideerde winst uit bedrijfsactiviteiten over 2008 bedroeg 6,03 biljoen won (US$ 4,8 miljard) op een omzet van 121,29 biljoen won (US$ 96,5 miljard).

Versterkte C-suite

Met onmiddellijke ingang komen de leiders van alle bedrijfsdivisies van Samsung Electronics onder direct toezicht van Dhr. Choi en de C-suite. De nieuwe C-suite biedt een beter onderling afgestemd en efficiënter managementteam, consistent met internationale bedrijfsmodellen, en in overeenstemming met de managementstructuur van vele vooraanstaande multinationals.

“Onze hernieuwde winstgevendheid heeft ons in staat gesteld op de lange termijn te denken, zodat we de markt kunnen blijven aanvoeren,” aldus Dhr. Choi. “Daarom hebben we de C-suite versterkt en een nieuwe managementpositie gecreëerd - de COO - zodat we de besluitvorming kunnen versnellen, de efficiëntie kunnen verbeteren, en kunnen bemiddelen tussen onze bedrijfsunits, zodat we erop kunnen toezien dat ze goed samenwerken bij het vervullen van de wensen van onze klanten.”

Details betreffende de benoemingen die vandaag werden aangekondigd:

· Geesung Choi, benoemd tot President en CEO van Samsung Electronics; voorheen President en hoofd van het bedrijfsonderdeel Digital Media and Communications.

Dhr. Choi vervulde eerder functies als President van het bedrijfsonderdeel Telecommunications Networks en President van het bedrijfsonderdeel Digital Media.

· Jay Y. Lee, benoemd in de nieuw gecreëerde functie van Chief Operating Officer; eerder gepromoveerd van Senior Vice President tot Executive Vice President.

Dhr. Lee vervulde eerder onder andere de functies Chief Customer Officer en Vice President van Strategic Planning.

· Ju-Hwa Yoon benoemd tot Chief Financial Officer; voorheen President en hoofd van het Corporate Auditing Team.

Dhr. Yoon vervulde eerder onder andere de functie van hoofd van het Management Support Team.

Organisatiestructuur van zelfstandige bedrijven

Binnen de nieuwe organisatiestructuur van Samsung wordt de zelfstandigheid van de divisies van het bedrijf versterkt. De nieuwe structuur biedt een "bedrijvensysteem" waarin elke bedrijfsunit op dezelfde wijze wordt beheerd als een zelfstandig bedrijf, met een eigen President en CFO. Dochterbedrijven buiten Korea, verantwoordelijk voor componenten als halfgeleiders en LCD-panelen, zullen blijven fungeren als volledig onafhankelijke entiteiten, los van de dochterbedrijven van Samsung die zich bezighouden met IT en consumentenelektronica.

Voorheen kende Samsung 10 bedrijfsdivisies, georganiseerd in twee hoofdbedrijven - Digital Media & Communications en Device Solutions. Bij de reorganisatie van vandaag wordt de structuur met twee bedrijven vervangen door een structuur met zeven onafhankelijke bedrijven onder één bedrijfsentiteit en een verenigde C-suite.

De nieuwe structuur biedt een grotere autonomie op operationeel niveau. Een ander voordeel ervan is dat de besluitvormingshiërarchie voortaan nog maar twee in plaats van drie stadia kent. De focus kan worden verscherpt en de zakelijke en investeringsstrategie kan sneller worden uitgevoerd. De klanten zullen baat hebben bij de grotere zelfstandigheid op het gebied van besluitvorming en de kortere tijd die nodig is om nieuwe producten op de markt te brengen.

Vanaf het eerste kwartaal van 2010 zal Samsung ook gebruik gaan maken van de International Financial Reporting Standards (IFRS), internationale boekhoudbeginselen die zijn vastgesteld door de International Accounting Standards Board (IASB) en die worden gehanteerd door veel internationale bedrijven.

Over Samsung Electronics

Samsung Electronics Co., Ltd. is wereldwijd leider op het gebied van halfgeleiders, telecommunicatie, digitale media en technologieën voor digitale convergentie. In 2008 realiseerde het bedrijf een totale omzet van US$ 96 miljard. Het bedrijf heeft circa 164.600 mensen in dienst, verspreid over 179 vestigingen in 61 verschillende landen, en staat bekend als een van de snelst groeiende merken ter wereld. Samsung Electronics is een vooraanstaande producent van digitale tv's, geheugenchips, mobiele telefoons en TFT-LCD-schermen. Voor meer informatie kunt u terecht op www.samsung.com.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

CONTACT:
Samsung Electronics Co., Ltd.
James Chung, +82 2 2255 8272

ducksea.jung@samsung.com