Datacenter EvoSwitch verhoogt energiebesparing naar 50 procent


Power Usage Effectiveness (PUE) EvoSwitch omlaag van 1,6 naar 1,5

HAARLEM, 20091215 -- EvoSwitch, het Nederlandse carrierneutrale datacenter dat CO2-neutraal opereert, heeft de gemiddelde Power Usage Effectiveness (PUE) van het datacenter in 2009 omlaag gebracht van 1,6 naar 1,5. De energiebesparing ten opzichte van een traditioneel datacentrum is daarmee verhoogd van 40 naar 50 procent. Het uiteindelijke doel van EvoSwitch is een energiebesparing van 80 procent te realiseren. In het datacenter hebben Nederlandse en buitenlandse bedrijven hun IT-infrastructuren ondergebracht, waaronder Wikipedia, Koninklijke Joh. Enschedé, Parnassia Bavo en Heineken.

"Eigenlijk is de energiebesparing momenteel zelfs al meer dan 50 procent," zegt Eric Boonstra, Managing Director van EvoSwitch. "De PUE van ons datacenter ligt de laatste tijd namelijk structureel iets beneden de 1,5. De extra besparing wordt met name veroorzaakt door verdere investeringen in groene technologie en in stuursystemen. Ook is onze schaalvergroting door klantaanwas in 2009 debet aan de verlaging van de PUE."

Betaalbaar datacenter
Boonstra: "Het getal 1,5 geeft aan dat we binnen EvoSwitch behoorlijk zuinig opereren, hoewel we ons doel nog niet hebben bereikt. We zijn begin 2007 van start gegaan met een PUE van 1,8. Een jaar geleden bedroeg de PUE 1,6. En inmiddels hebben we dus een PUE van 1,5 gerealiseerd, maar we gaan door met onze investeringen in verdere energiebesparing. Voor EvoSwitch en voor onze klanten is dit belangrijk, omdat de belasting op het milieu door de datacenter sector zo laag mogelijk dient te blijven. Tevens zullen de prijzen van energie toenemen en willen wij graag onze eigen energierekening en de energierekening van klanten betaalbaar houden."

Energiebesparingen worden door EvoSwitch voor een groot deel gebruikt om de huidige en nieuwe investeringen in groene technologieën te bekostigen. Boonstra: "Het bouwen van een groen datacenter is duurder dan een traditioneel datacenter, groene technologie kost nou eenmaal meer geld dan traditionele apparatuur. Maar we berekenen deze extra kosten niet door aan klanten. Ook niet als het gaat om de groene stroom die we gebruiken en onze investeringen in CO2-compensatie in samenwerking met Climate Neutral Group."

"Investeringen in groene technologieën zijn voor klanten dé verzekering tegen hoge energierekeningen in de nabije toekomst," zegt Boonstra. "Het energiekostenplaatje blijft op deze manier voor hen beheersbaar, voorspelbaar en betaalbaar. Zeker voor grote IT-infrastructuren is dat een belangrijk gegeven."

Klimaattop Kopenhagen
EvoSwitch is een goed voorbeeld van een bedrijf waar `groen' en rendabel ondernemen prima samengaan. Boonstra: "Sterker nog, significante energiebesparingen zijn in de nabije toekomst een must voor datacenters om te kunnen blijven opereren, en voor klanten een noodzaak om hun IT-infrastructuur betaalbaar te houden. IT-infrastructuren consumeren doorgaans zeer grote hoeveelheden stroom, maar bij een groen datacenter zoals EvoSwitch valt dat dus mee."

Voor de Klimaattop in Kopenhagen zou de datacenter-sector een punt van aandacht mogen zijn, vindt Boonstra. "Van de datacentersector wordt gezegd dat het in de traditionele vorm minstens zo vervuilend is als de luchtvaart, wat wel eens kan kloppen. Dankzij groene technologieën, het gebruik van groene stroom en het gegeven dat IT-infrastructuren erg belangrijk zijn voor bedrijven, valt een dergelijk grootverbruik van stroom te verdedigen. Ook is het gebruik van een gemeenschappelijk datacenter voor meerdere IT-infrastructuren altijd nog efficiënter dan wanneer ieder bedrijf zelf een klein datacenter inricht. Maar het geeft wel aan dat er veel winst voor het milieu te behalen is, wanneer alle datacenters op een milieuvriendelijke manier zouden opereren."

Het groene ontwerp
Het milieuvriendelijke ontwerp van datacenter EvoSwitch is tot stand gekomen op basis van adviezen van TNO (www.tno.nl) en door eigen innovatie middels een toegewijd ontwerp-team. Dit heeft bij de opening van het datacenter in april 2007 geresulteerd in een energiezuinig concept, waarbij onder andere Free Cooling (koeling met behulp van de buitentemperatuur), Cold Corridors (scheiden van warme en koude luchtstromen) en UPS-technologie met Delta Conversion worden ingezet.

Op dit moment wordt door het R&D-team van EvoSwitch aan een nieuw koelingconcept gewerkt waarbij de PUE nog verder zal verbeteren. Boonstra: "Dit zal zorgen voor een nog verdere verlaging van kapitaalkosten en operationele kosten, wat substantiële voordelen zal opleveren voor zowel het milieu als de klanten van EvoSwitch. Met dit nieuwe concept streven wij naar een PUE van 1,2."


Over EvoSwitch
EvoSwitch (www.evoswitch.com) is een carrierneutraal datacenter met een groen karakter (CO2-neutraal). Het datacenter is energiezuinig, heeft een PUE (Power Usage Effectiveness) van 1,6, met als doel een PUE van 1,2. EvoSwitch is gevestigd in de regio Amsterdam, heeft goede verbindingen, een stroomcapaciteit van 20 Megawatt en een ruimbemeten vloeroppervlak van meer dan 9.000 vierkante meter. EvoSwitch is gecertificeerd volgens de standaarden ISO 9001 en ISO 27001. Voor klanten betekent het dat hun IT-infrastructuur binnen EvoSwitch volgens de strengste normen is beveiligd. EvoSwitch opereert volledig klimaatneutraal. In samenwerking met Climate Neutral Group investeert het datacenter in wereldwijde projecten om het CO2-evenwicht in de atmosfeer te herstellen (www.climateneutralgroup.com). Klanten van EvoSwitch kunnen op hun website laten zien dat zij gebruik maken van een klimaatneutraal datacenter, via de logo's in het partnerprogramma The Green Fan (www.thegreenfan.com). EvoSwitch is in een rapport van het Duitse Federale Ministerie van Milieu beschreven als 1 van de 11 meest energiezuinige datacenters wereldwijd. In Nederland heeft EvoSwitch met een kopgroep van 16 ICT-bedrijven de MeerJarenAfspraak energie-efficiëntie (MJA) van het ministerie van Economische Zaken ondertekend. De MJA heeft als doel om 30% energie-efficiëntie te realiseren over een periode van vijftien jaar.





Ingezonden persbericht