College bouw ziekenhuisvoorzieningen


Laatste rapport Bouwcollege verschenen

Met de beëindiging van het bouwregime verliest het College bouw zorginstellingen zijn taken en bestaansrecht. Maar nu al komen de vragen over de rol van de overheid. Daarop probeert het laatste rapport dat onder auspiciën van het Bouwcollege verschijnt een antwoord te geven. Op 15 december wordt dit rapport gepresenteerd.

Utrecht, 16 november 2009 - De terugtredende overheid heeft het bouwregime afgeschaft en de zorgbouw geliberaliseerd. Daarmee komt een eind aan de wettelijke taken van het Bouwcollege, dat dan ook per 31 december 2009 ophoudt te bestaan. Maar betekent dit dat de overheid ook geen verantwoordelijkheid meer draagt voor de infrastructuur in de zorg? En als die verantwoordelijkheid er nog wel is, beschikt de overheid dan over voldoende instrumenten om die waar te maken?

Deze en andere vragen proberen prof. mr. Joep Hubben en prof. mr. Jaap Sijmons te beantwoorden in het rapport "Zorgbouw (z)onder toezicht?", dat zij op 15 december aan minister dr. Ab Klink van VWS zullen aanbieden. Het rapport is in opdracht van het Bouwcollege opgesteld en is het onderwerp voor een minisymposium, dat die middag vanaf 15.00 uur gehouden zal worden in Sociëteit De Witte, Plein 24 in Den Haag. De vice-voorzitter van het Bouwcollege, mr. Tom Vroon, leidt het symposium. De auteurs zullen hun rapport toelichten. Vervolgens wordt het van commentaar voorzien door dr. Jan Coolen, teammanager kosten van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF), en drs. Jopie Nooren, lid van de Raad van Bestuur van Lunet Zorg in Eindhoven. Minister Klink heeft laten weten na de overhandiging van het rapport ook stil te willen staan bij de beëindiging van de werkzaamheden van het Bouwcollege en het afscheid van voorzitter drs. Rob Scheerder wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

Aansluitend aan het symposium is er ruim gelegenheid om in informele sfeer met de auteurs over het rapport en de nieuwe rol van de overheid van gedachten te wisselen. Ook kan informeel afscheid worden genomen van voorzitter Scheerder.