NGO doet oproep om immorele anti-palmoliecampagne stop te zetten

Nieuw verslag onthult opoffering van armen in valse aanvallen

KOPENHAGEN--(BUSINESS WIRE)-- 20091215 --

Vandaag op de VN-Klimaatconferentie heeft de NGO World Growth een rapport vrijgegeven waarin onthuld wordt dat de onlangs door Westerse milieugroepen gehouden campagnes tegen de palmolie die in ontwikkelingslanden geproduceerd wordt, niet alleen destructief zijn maar ook een potentiële bedreiging vormen voor de miljoenen armen die in deze wereldgebieden wonen. Het rapport - “Bijkomende schade: Hoe de valse campagne tegen palmolie de armen nadeel berokkent” - toont aan dat de productie van palmolie, een traditioneel product, duurzame plantaardige olie en een essentiële voedingsschakel, de levensstandaard verhoogt en de armoede in ontwikkelingslanden vermindert. Bijvoorbeeld:

  • Palmolie kan inkomsten genereren van meer dan US$ 3000 per hectare – dorpsteelt door armen genereert minder dan US$ 100
  • Specialisten voorspellen dat Maleisische palmolieplantages -- die al direct meer dan 570.000 arbeidsplaatsen verschaffen -- tegen 2010 nog 180.000 meer werknemers zullen ondersteunen;
  • Het International Fund for Agricultural Development (IFAD) financiert op dit moment een project in Oeganda om de doeltreffendheid van palmolie als hulpmiddel in de bestrijding van armoede te testen.

World Growth nieuwe rapport analyseert onlangs geuite ongenadige beweringen tegen palmolie en onthult dat er ten minste, misvattingen kunnen bestaan over feiten en financiën, en er ten hoogste, moedwillige vertekening van de waarheid bestaat, in een poging radicale pogingen door te voeren om de omvorming van beboste grond stop te zetten,” verklaarde Alan Oxley, voorzitter van World Growth. “Plotseling is palmolie het stokpaardje geworden van de anti-bosbouwbeweging.

Oliepalm is uiterst duurzaam -- het genereert 10 keer de hoeveelheid verbruikte energie. Vergelijk dat met oliezaad, dat slechts drie keer de energie-input bedraagt; en andere plantaardige oliën die 10 keer meer land vereisen om hetzelfde kwaliteitsproduct te verkrijgen. En als deze ‘groene’ getuigschriften al niet voldoende zijn, wordt in ons rapport ook aangetoond dat palmolieplantages heel effectieve koolstofreservoirs vormen -- iets dat sterk contrasteert met propaganda die dit betwist.

Naast deze verrassende onthullingen ontkracht het rapport beweringen dat palmolieplantages de hoofdoorzaak van ontbossing en verlies van orang-oetan habitat zouden zijn. Specialisten in ontwikkeling en bosbouw hebben aangetoond dat tweederde van de ontbossing gestimuleerd wordt door lage salarisgroepen in arme landen op zoek naar grond, woongebied en voedselproductie.

Oxley eindigde met, “Dat sommigen bereid zijn op dergelijke achteloze manier potentiële destructieve standpunten aan te moedigen -- vooral wanneer de uitvoering hiervan het lamleggen betekent van een van de hoofdindustrieën met de capaciteit om op aantoonbare wijze armoede te verminderen en levensstandaarden te verhogen -- roept vragen over de ethiek van deze mensen op. Dit is niet ‘groen’, dit is simpelweg onfatsoen.”

Klik hier om het hele verslag van World Growth te lezen

Klik hier om de samenvatting te lezen

Klik hier om de bijlage te lezen, voor een evaluatie van de kracht van NGO-eisen

Om te spreken met specialisten van World Growth of voor meer informatie over haar werk, stuur aub een e-mail naar media@WorldGrowth.org of bel +1-202-374-0269.

World Growth is een niet-gouvernementele organisatie zonder winstoogmerk, opgericht met een educatieve en liefdadige missie ter verspreiding van onderwijs, informatie en andere hulpbronnen en deze beschikbaar te maken voor benadeelde volkeren teneinde de gezondheid en het economische welzijn van deze te verbeteren. Bij World Growth omarmen en vieren wij de nieuwe era van globalisering en de power van de vrije handel om armoede uit te roeien en de levenscondities van mensen in de ontwikkelingswereld te verbeteren. Voor meer informatie over World Growth, ga naar www.worldgrowth.org.

Foto's/Multimedia Galerij beschikbaar: http://www.businesswire.com/cgi-bin/mmg.cgi?eid=6120992〈=nl

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

CONTACT:
World Growth
+1-202-374-0269
media@WorldGrowth.org