Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


NOS/NOC*NSF Sportgala 2009 live bij de NOS vanuit Amsterdam RAI

Het einde van het jaar nadert weer met rasse schreden. Dat betekent ook dat de verkiezing van beste sporters van het jaar weer in zicht komt gevierd tijdens het jaarlijks terugkerend Sportgala. Het uitgesproken moment om terug te kijken op de hoogte- en dieptepunten van het sportjaar 2009. En het moment om de felbegeerde Jaap Eden awards uit te reiken. Wie zal zich scharen in die rij van grootse kampioenen? Wie sluit zich aan bij de winnaars van vorig jaar: Maarten van der Weijden, Marianne Vos, Esther Vergeer, de dames van het waterpoloteam en hun coach Robin van Galen? Op 15 december is het Sportgala rechtstreeks te volgen van 20.35 tot 21.57 uur op Nederland 1. De presentatie is in handen van Dione de Graaff en Mart Smeets. Het gala wordt muzikaal opgeluisterd door Horn of Plenty en de Nederlandse zanger Waylon.

De Nederlandse sportpers heeft voorafgaand aan het Sportgala de sporters/sportploegen en coaches genomineerd voor de verschillende categorieën. Alle genomineerden worden op 4 december door NOC*NSF bekend gemaakt. Op 15 december, tijdens het Sportgala, bepalen de sporters met een zogenoemde A-status van NOC*NSF wie de sportman, sportvrouw, sportploeg en gehandicapte sporter van het jaar worden. De coaches kiezen daarnaast de 'coach van het jaar'.

De winnende sporters en sportploeg ontvangen tijdens het Sportgala een 'Jaap Eden-Trofee' uit handen van topsporters die hun sportcarrière als professional afgelopen jaar beëindigden; judoka Deborah Gravenstijn, schaatser Henk Angenent en hockeyster Fatima Moreiro de Melo. Winnaar van vorig jaar Robin van Galen zal de prijs uitreiken aan de winnende coach van dit jaar.

NOS/NOC*NSF Sportgala 2009, 15 december, 20.35 - 22.00 uur, Nederland 1

--- einde persbericht ---