Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOP_7YEFT4

4 december 2009

Spinoza te Paard: Wiskunde als kunst

Escher, het Droste-effect en strandbeesten tijdens Spinoza te Paard

Is wiskunde kunst, of is kunst wiskunde? Op 15 december proberen Hendrik Lenstra en kunstenaar Theo Jansen dit vraagstuk op te lossen tijdens Spinoza te Paard. Met hallucinerende computeranimaties laat Hendrik Lenstra zien welke trucs Escher toepaste in zijn kunstwerken. Kunstenaar Theo Jansen werd wereldberoemd met zijn 'strandbeesten' en vertelt hoe hij ze met de wiskunde tot leven kon wekken. Pers is van harte welkom.

Het geheim van Escher
Aan de hand van duizelingwekkende computeranimaties laat Hendrik Lenstra zien hoe Escher wiskundige trucs gebruikte in zijn kunstwerken. Zo staat bijvoorbeeld op Escher's litho 'Prentententoonstelling' uit 1956 een jongeman een prent te bekijken waarop hij vreemd genoeg zelf voorkomt. Wiskundige analyse van de door Escher gebruikte werktekeningen leidt tot de ontdekking van twee zogenoemde Droste-effecten die in de litho verstopt zitten. Wat gebeurt er nu precies in het door Escher blank gelaten midden van de litho?

Strandbeesten
Kunstenaar-uitvinder Theo Jansen probeert nieuw leven te ontwerpen en vertelt hoe hij daarbij gebruik maakt van de wiskunde. Hij ontwikkelde strandbeesten van pvc-buizen, houten stokken en zelfs pallets, die kunnen leven van de wind. Het loopmechaniek van de beesten is uniek, ontworpen met computersimulaties die de evolutie nabootsen. Het is niet het eerste ambitieuze project van Jansen: in 1980 bouwde hij een vliegende schotel van vijf meter doorsnede met flitsende lichten en een piepend geluid en liet die over Delft vliegen.

Hendrik Lenstra en Theo Jansen
Hendrik Lenstra is hoogleraar Fundamentele Wiskunde aan de Universiteit Leiden. In 1998 kreeg hij de Spinozapremie van NWO. Hij is een van de grootste Nederlandse wiskundigen van de huidige generatie. Tot 2003 was hij werkzaam in Berkeley, het Mekka van wiskundig onderzoek. Theo Jansen maakte furore met zijn strandbeesten, en exposeert over de hele wereld.

Spinoza te Paard
Iedere derde dinsdag van de maand organiseert de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek in samenwerking met Paard van Troje, NRC Next en het Rathenau Instituut, Spinoza te Paard. In deze derde aflevering verkennen Hendrik Lenstra en Theo Jansen onder het motto Ongehoorde Kennis de grenzen en mogelijkheden van de wetenschap. Het publiek speelt hierbij een belangrijke rol. Er is alle ruimte voor discussie en prangende vragen.

Datum: 15 december 2009

Locatie: Paard van Troje, Prinsegracht 12, Den Haag

Tijd: 20.00 - 21.45 uur, zaal open 19.30 uur.

Prijs: ¤8,50




Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek