Ingezonden persbericht


Dinsdag 15 december 2009 - Donderdag 14 januari 2010

De Drukkerij / Markt 51, Middelburg

Entree: gratis

Tijdens reguliere openingstijden muziek op het hele uur

Conlon Nancarrow - Studies for player-piano

"This music is the greatest discovery since Webern and Ives... something great and important for all music history! His music is so utterly original, enjoyable, perfectly constructed but at the same time emotional...for me it's the best of any composer living today." (Gyorgy Ligeti)

In de voetsporen van Ligeti heeft MuziekPodium Zeeland een gezonde obsessie ontwikkeld voor het werk van de Mexicaans-Amerikaanse componist Conlon Nancarrow (1912-1997). Amerikanen als Nancarrow en ook Ives zijn pure exponenten van nieuwe muziek in zijn meest pure vorm, namelijk als een actuele vorm van muziek, waarin werkelijk alles mogelijk is. Een adjectief als experimenteel dekt hier allang de lading niet meer, het gaat hier om muziek die over alle grenzen heen gaat, een herwaardering van alle muzikale waarden, met Nancarrow als spreekwoordelijke man met de hamer. De componist heeft een immens oeuvre van "Studies for player-piano" op zijn naam staan, uiterst dynamische composities van een bijna onbegrijpelijke complexiteit, want direct ingeponst in de rollen van de pianola.

Als één van de weinigen in Europa is MuziekPodium Zeeland in het bezit van een tiental "Studies for player-piano". Enkele daarvan zullen dagelijks, tijdens reguliere openingstijden en op het hele uur, uitgevoerd worden in het culturele hart van Middelburg, de Drukkerij. In zekere zin is dit robot-muziek, er is per slot van rekening geen uitvoerder, maar de warmbloedige signatuur van de meester is in alle opzichten aanwezig, uiteindelijk is Nancarrow zelf de uitvoerder. Het moge duidelijk zijn dat dit bepaald geen saaie, zeg maar ronduit spectaculaire muziek is. Tevens is het een buitenkans om geheel informeel en bovendien gratis kennis te maken met werk van een van de meest avontuurlijke en tegelijkertijd toegankelijke componisten van de 20e eeuw. Dit is letterlijk kunst aan het volk !