Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Genomineerden Sportgala 2009 bekend

NOS/NOC*NSF Sportgala live vanuit Amsterdam RAI bij de NOS

Het uitgesproken moment om terug te kijken op de hoogte- en dieptepunten van het afgelopen sportjaar is het jaarlijks terugkerend NOC*NSF Sportgala. Daar ligt de traditie om de felbegeerde Jaap Eden Awards uit te reiken aan Nederlandse topsporters met de beste of meest bijzondere prestaties in het afgelopen jaar. Wie scharen zich dit jaar in die rij van grootste kampioenen?

Op 15 december is het Sportgala rechtstreeks te volgen van 20.35 tot 21.57 uur op Nederland 1. De presentatie is in handen van Dione de Graaff en Mart Smeets. Het gala wordt muzikaal opgeluisterd door Horn of Plenty en de Nederlandse zanger Waylon.

De genomineerden zijn bekend. Schaatser Sven Kramer, dressuurruiter Edward Gal en turner Epke Zonderland zijn genomineerd voor de Jaap Eden, de prijs voor de Sporter van het Jaar. Bij de dames staan judoka Marhinde Verkerk, wielrenster Marianne Vos en schaatsster Renate Groenewold op de shortlist. Genomineerd voor Ploeg van het Jaar zijn de dressuurploeg, de volleybalsters en de estafettezwemsters. Avital Selinger (volleybaldames), Vera Pauw (voetbaldames) of Louis van Gaal (AZ seizoen 2008/2009) wordt Coach van het Jaar. Thierry Schmitter (zeilen, 2.4mR), Esther Vergeer (rolstoeltennis) en Monique van der Vorst (de handcycling-atlete die afgelopen jaar de Ironman-triatlon wist te winnen) zijn genomineerd in de categorie Gehandicapte Sporter van het Jaar.

De prijzen worden uitgereikt door topsporters die hun sportcarrière als professional afgelopen jaar beëindigden; judoka Deborah Gravenstijn, schaatser Henk Angenent en hockeyster Fatima Moreiro de Melo. Winnaar van vorig jaar Robin van Galen (coach Nederlandse vrouwenteam waterpolo) zal de prijs uitreiken aan de winnende coach.

NOS/NOC*NSF Sportgala 2009, 15 december, 20.35 - 22.00 uur, Nederland 1

--- einde persbericht ---