Ingezonden persbericht


Persbericht

Leerwerktraject Glastuinbouw Steenbergen ZLTO Initiatief van het jaar

11 december 2009

Het Leerwerktraject Glastuinbouw Steenbergen (LGS) is de winnaar van de titel "ZLTO Initiatief van het jaar 2009". Hiermee heeft dit samenwerkings-verband van negen ondernemers uit het glastuinbouwgebied Steenbergen een prijs gewonnen van ¤ 2500. De prijs is gister uitgereikt tijdens het ZLTO Congres in De Efteling te Kaatsheuvel.

De LGS is opgezet omdat er een structureel tekort is aan opgeleid personeel in de glastuinbouw. De bedrijven worden steeds groter en er is steeds meer plaats voor beter opgeleid personeel. Maar omdat mensen steeds meer voor een andere sector kiezen is de instroom minimaal. Daarnaast is op dit moment er geen aansluitende opleiding in de regio.

Het LGS heeft als doel de glastuinbouw op een hoger niveau te brengen en meer mensen voor werk in de sector te interesseren. Hiervoor is contact gezocht met het Prinsentuin College MBO in Breda. Gezamenlijk is een opzet ontwikkeld om de MBO-opleiding Plantenteelt in de deelnemende bedrijven te verzorgen. Er is een klaslokaal ingericht waar de docenten en leerlingen elkaar een dag in de week treffen. In de ochtend geeft men hier theorieles en in de middag gaan de leerlingen door excursies kijken hoe de theorie in de praktijk wordt toegepast.

Het samenwerkingsverband LGS heeft ook als doel om de lokale jeugd die nog op de basisscholen zit enthousiast te krijgen voor het werken op een glastuinbouwbedrijf. Om de jeugd meer bekend te maken met de glastuinbouw nodigen de LGS-bedrijven elk jaar klassen uit en leiden zij kinderen rond.

De jury vindt LGS "een uniek project, omdat deze praktijkopleiding geïnitieerd is door de ondernemers / werkgevers. Zij zijn degene die de kar hebben getrokken, veel zelf hebben bekostigd en zelf scholen hebben benaderd om de samenwerking mee te starten. Dat maakt het initiatief tot een succes."

Inmiddels zijn er twee klassen, waarvan de leerlingen afkomstig zijn uit heel Zuidwest Nederland. Zij werken bij een van de negen deelnemende bedrijven/kwekerijen

Het winnende initiatief is bepaald door de Algemene Ledenvergadering van de ZLTO, een deskundige jury en de uitslag van een stemactie. Stemmen konden worden uitgebracht via de ZLTO-website.

De ZLTO is de vereniging van boeren en tuinders in Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Gelderland. De ZLTO heeft ruim 18.000 leden die ruim 10.500 agrarische bedrijven vertegenwoordigen.