Ingezonden persbericht


persbericht
14 december 2009

Teylers Museum verwerft bijzondere jeugdwerken Anton Mauve en Album Amicorum

Een van de afbeeldingen uit het Album Amicorum, door Wouterus Verschuur, leermeester van Anton Mauve.

Aanwinsten vanaf dinsdag 15 december in Haarlem te zien.

Teylers Museum heeft een bijzonder interessante schenking mogen ontvangen, die direct betrekking heeft op de huidige tentoonstelling over de Haagse School schilder Anton Mauve. Het betreft een Haarlems Album Amicorum van rond 1855 én twee jeugdwerken van Anton Mauve, waaronder een portret. De schenking biedt een prachtig aanvullend beeld van artistiek Haarlem in het midden van de 19de eeuw en van Mauves kennissenkring aldaar in het bijzonder. De aanwinsten zijn, nadat zij jaren verborgen waren in familiebezit, vanaf dinsdag 15 december te zien in het Haarlemse museum.

Het Album Amicorum (een bundel vol persoonlijke illustraties en aantekeningen gemaakt door vrienden en bekenden) is aangelegd door een tijdgenoot en klasgenoot van Anton Mauve: Lambertus de Jong (1838-1923). Het omvat ruim 25 bijdragen waar onder tekeningen van Johannes Reekers (1824 ­ 1895), Wouterus Verschuur (1812 ­ 1874) en Elias Voet (1827 ­ 1905). Dit zijn stuk voor stuk Haarlemse kunstenaars die voor de jonge Mauve van groot belang zijn geweest, ofwel als leermeester ofwel als bevriende collega. Voet en Verschuur zijn ook allebei met werk vertegenwoordigd in de grote Mauve tentoonstelling in Teylers Museum. Het geschonken portret is een beeltenis van Lambertus grootvader: Willem de Jong.

De schenking komt van een nazaat van kunstenaar Lambertus de Jong. Michiel Plomp, hoofdconservator Kunstverzamelingen, noemt de aanwinsten een schot in de roos. De aanwinst biedt een prachtig aanvullend beeld van artistiek Haarlem in het midden van de 19de eeuw en van Mauves kennissenkring aldaar in het bijzonder.

Mauve is de grootste overzichtstentoonstelling ooit rond de schilder Anton Mauve (1838-1888). De dubbel-tentoonstelling is een unieke samenwerking van Teylers Museum en Singer Laren. Het publiek heeft nog t/m 17 januari 2010 om de expositie te bekijken.