Ingezonden persbericht


Nieuwsbrief van Provinciale Staten

Nummer 18/ 23 november 200
PS-Flits

Uit de vergadering van Provinciale Staten van maandag 14 december 2009

Benoeming Remco van Lunteren tot gedeputeerde
Remco van Lunteren is door Provinciale Staten benoemd tot de nieuwe gedeputeerde in het college van Gedeputeerde Staten. Hij neemt vanaf januari 2010 de portefeuille over van zijn voorganger, Jan Ekkers. Omdat hij met zijn aantreden als gedeputeerde de Staten verlaat, ontving dhr. Van Lunteren uit handen van de commissaris van de Koningin Robbertsen de roemer en bloemen. Hij krijgt de portefeuille Mobiliteit, Economische zaken, Recreatie en Toe- risme.

Q koorts
Tijdens het vragenhalfuurtje werden er vragen gesteld door de Partij voor de Dieren over de dreiging van de Q koorts voor de volksgezondheid. De partij vroeg om een stop op uitbreiding en nieuwe vestiging van geitenhouderijen en wilde de mogelijkheid van het individueel testen op besmette moederdieren laren onderzoeken. Gedeputeerde de heer Krol wees dit af, maar zegde toe dat in overleg met andere betrokkenen, zoals het ministerie van LNV en de GGD, de adressen van besmette geitenhouderijen in de provincie Utrecht bekend worden gemaakt. Dit als voorlichting aan de burgers.

Overboekingen
In zijn algemeenheid werd met dit voorstel akkoord gegaan. Alleen voor het onderdeel Roton- delab werden een amendement en een motie aangenomen, waarin respectievelijk besloten werd om de gelden die nog over zijn, niet over te boeken naar het programma Samenleving, Cultuur en Sport, het project te stoppen, te evalueren en voor deze gelden, in het kader van het SMPU, een nieuw projectvoorstel in te dienen. Voor het overige werd nogmaals een be- roep op GS gedaan om in de toekomst beter te begroten en aldus de onderbestedingen te verminderen.

Fractievergoedingen
Via dit voorstel wordt op jaarbasis 100.000,- extra uitgetrokken om er voor te zorgen dat de fracties hun werkzaamheden beter uit kunnen voeren. De fracties van CDA en SP zijn te- gen de verhoging van het voor de fracties beschikbare budget; de overige fracties zijn ak- koord met zowel de verhoging als het verdelingsvoorstel. Het geld is specifiek bedoeld voor de fractieondersteuning.

Plan van aanpak Kerntaken
Op hoofdlijnen werd aangegeven dat de situatie sinds het begin van de discussie over kernta- ken in de provincie Utrecht aanzienlijk veranderd is. Er komen grote bezuinigingen op de pro- vinciale financiën, de discussie over het middenbestuur is weer opgelaaid en er is meer dui- delijkheid ontstaan over het traject `Strategie Utrecht 2040'. Dit alles moet daadkrachtig op- gepakt worden en voorkomen moet worden dat er verlamming ontstaat.

Meer met betrekking tot het plan van aanpak sec werd gepleit om voldoende ruimte voor het consulteren van maatschappelijke partners en het leveren van inzicht in aantal mensjaren dat per beleidsthema wordt ingezet.

De medewerkers van de statengriffie wensen u fijne feestdagen toe en een gelukkig en ge- zond 2010.

Met vriendelijke groeten,

Leo Graafhuis
Griffier

---- --